Почитаме автора на "Пловдивска хроника" Никола Алваджиев - DC news

Почитаме автора на „Пловдивска хроника“ Никола Алваджиев

Кметът Здравко Димитров кани пловдивчани да почетат с цвете 120-та годишнина от рождението на пловдивския летописец Никола Алваджиев

Преди 120 години през 1900 г., на 11 септември в Пловдив се ражда големият летописец, писател, документалист и историк Никола Алваджиев – най-яркото име в съвременната пловдивска летописна школа.

Във връзка с тази годишнина, по инициатива на кмета на Пловдив Здравко Димитров днес от 11.00 часа на паметната плоча на Никола Алваджиев в Стария град ще се проведе кратка церемония, на която, с поднасяне на цветя, ще бъде почетено рождението на автора на най-пловдивската книга – „Пловдивска хроника“, справедливо наречена „пловдивската библия“.

За живота и книгите на талантливия разказвач ще говори Надя Фурнаджиева от издателство „Летера“.

На церемонията ще присъстват синът на Никола Алваджиев – журналистът Станко Стоянов, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, общински служители, представители на НБ „Иван Вазов“, на пловдивските читалища, граждани, медии.

Община Пловдив кани всички, които биха искали да се присъединят към честването да заповядат на 11.09.2020 в 11.00 часа на паметната плоча, която се намира на стената на сградата точно срещу входа на Етнографския музей в Стария град.

Подобни статии

Top