Почитаме български мъченик и един от апостолите. Редки имена празнуват днес

Архиерейска литургия в Бачковския манастир за имения ден на дядо Сионий

На 22.01.2020г., Българската православна църква почита паметта на св. мъченик Сионий Адрианополски. Той бил един от 377пострадали за Христа от езичниците през 814 година. Св. Сионий е бил презвитер в Адрианопол, където загива като мъченик.

Тези светии, получили мъченически венец, били от различни места на Адрианополската и Девелската епархии и живеели в Адриановия град (днешния град Одрин), околностите, и гости от Константинопол.

Езичниците, които не познавали християнската вяра, навлезли в Македония и Тракия и ги превзели, като нападнали и самия престолен град и го обсадили. После, като дошли в Адриановия град, обсаждали и него три месеца и пленили колкото намерили в него жители.

В деня на небесния си покровител св. Сионий, Величкият епископ Сионий, игумен на Бачковския манастир, ще отслужи архиерейска служба в съборния храм на манастира. 

Православната църква почита и св. апостол Тимотей. Той бил ученик на св. апостол Павел. Тимотей бил обърнат в християнството от него по време на първото му мисионерско пътешествие, а при второто си пътешествие великият апостол го взел за свой спътник и ученик. Св. апостол Павел му възлагал важни поръчения. Сведенията, които Тимотей донесъл на своя учител от Солун в Коринт, станали повод за написването на Първото послание до християните в Солун. Св. апостол Тимотей бил първият епископ в град Ефес.

Имен ден днес празнуват Tимoтeй и Тимофей. 

Снимка: Фейсбук/Бачковски Ставропигиален Манастир „Успение на Пресвета Богородица“

Top