Почитаме Св. безсребърници Козма и Дамян, манастирът край Куклен има храмов празник

Светците са покровители на знахари, баячки и билкари

В манастир “Св. Св. Козма и Дамян” край град Куклен в 9.00 ч. ще бъде отслужено архиерейска света литургия 

Днес църквата почита Св. безсребърници Козма и Дамян. За да бъдат полезни на ближните, двамата братя Козма и Дамян се заели да изучават целебните свойства на различните билки и се прочули като лечители.

Благославяйки двамата лекари, които не търсели земна слава, величие и богатства, Исус Христос ги надарил с чудотворна целебна сила. Те давали здраве на душите и телата, лекувайки всяка болест, недъг, помагайки не само на хората, но и на животните. Братята били много скромни.

Те не вземали от излекуваните болни нито пари, нито дарове, изпълнявайки строго съветите на Спасителя към апостолите.

Избавяли от болеститене толкова с билки, колкото с името на Господа, изпълнявайки Христовата заповед: „Даром получихте, даром давайте“.

Затова получили от вярващите името безвъзмездни лекари, безсребрeници. Над гроба им по-късно бил построен храм, в който ставали чудеса. Българите наричат летния празник на двамата братя „Свети Врач“.

Светците са покровители на знахари, баячки и билкари и имената им се споменават в баяния против болести и уроки.

В деня на братята лечители се спазват някои забрани – жените не работят, за да не се разболяват семействата им и домашните животни. Стопанките месят и раздават пити за здраве.

Срещу празника болни и хроми хора отиват да преспят по поляните в близост до черква или параклис, чийто патрон са светците, а на сутринта измиват лицата си с вода от близкия лековит извор – аязмо.

Днес имен ден имат Козма, Кyзман, Дамян, Дамяна, Красинa.

Подобни статии

Top