Почитаме благочестива девица и отдал се на вярата чудотворец, празнуват чудесни имена - DC news

Почитаме благочестива девица и отдал се на вярата чудотворец, празнуват чудесни имена

Имен ден днес празнуват Сергей и Ефросина

На 25 септември църквата почита Св. преподобна Ефросиния Александрийска и Св. преподобни Сергий Радонежски Чудотворец.

Преподобний Сергий, Радонежки чудотворец се родил се в знатно и благочестиво семейство. От първите дни на живота си той учудвал всички с постническите си навици. В сряда и петък, когато са дните на пост, той отказвал да приема мляко от майка си, отказвал и тогава, когато в постни дни майка му е яла месо. Забелязвайки това майката напълно престанала да яде месна храна.

Израснал като скромен и мълчалив млад човек. С всички бил кротък и ласкав, никога и на никого не се гневял и във всичко се покорявал на родителите си. Обикновено ядял само хляб и вода, но в сряда и петък изобщо не приемал храна.

Сергий достига до дълбока старост и половин година преди смъртта си я прозира. Той привиква братята при себе си и благославя за игумен опитния в духовния живот ученик, преподобни Никон Радонежки.

Сергий е починал на 25 септември 1392 г. Счита се за покровител на скитащите се

Преподобна Ефросиния Александрийска живяла през пети век в Александрия. По време на храмовия празник на един манастир край града, на който бащата на девойката редовно давал помощи, Ефросиния склонила един старец йеромонах да я направи послушница. За да постъпи в манастир се престорила на мъж и казала на игумена, че е евнух който е бил на служба при царя. Девицата заживяла сама в една килия, където 38 години прекарала в пост, молитви и пълна отдаденост на Бога.

Три дни преди смъртта тайната на девицата Ефросиния станала достояние на цялото монашеско братство.

Преподобна Ефросиния умряла в прегръдките на своя баща през 445 г. Оттогава на 25 септември монасите започнали да честват светлата памет на преподобна Ефросиния и нейния благочестив баща.

Подобни статии

Top