Почитаме господаря на градушките, ето кой има имен ден - DC news

Почитаме господаря на градушките, ето кой има имен ден

Християнската църква почита на този ден свети Герман – патриарх на Цариград през VIII в. и борец срещу иконоборството.

Живял е през VIII в., по времето на император Анастасий, когото споменават заради изграждането на стените Анастасиеви. След продължителната си борба с иконоборците Герман напуснал патриаршеския престол и заживял в пустинята.

Според народните представи св. Герман е господар на градушката и затова го наричат Герман градушкар. Светецът е наследил езическото божество Джерман, господар на природните стихии.

Затова в Западна България тържествено викат божеството на бъдни вечерската трапеза с думите: „Джермане, облаче, ела да вечеряме! Ела сега, че да не те видим лятото!”. Празникът на св. Герман трябва да се почита и затова на него не се работи.

В Северна България свързват празника с обичай за дъжд, наследен от езически времена, наричан Герман, Джерман, Гечо, Герги, Калоян, Скалоян, Кабаиван. Моми и вдовици изработват гола мъжка фигура от кал или глина, с уста и очи, отбелязани с боб или въглен, и с ярко очертан голям полов орган.

Този велически символ подсказва идеята за оплодителната способност на мъжкото начало и за съвкуплението, в резултат на което ще се родят влагата и плодородието. Куклата Герман полагат в „ковчег” – сандък от дъски и го отрупват с цветя. После започват да го оплакват като истински мъртвец.

Селския глаштай е известил съселяните, че ще „се гони змей”, та всички врати да бъдат отворени и псетата вързани. Гонците мушкат с криваците си навсякъде, из къщата, в зунбуйам в кошарата, в плевнята, дори в гърнета и стомни, където можело да се крие земят злосторник.

После обикалят ниви, градини и воденици, като вдигат голям шум, за да прогонят натрапника. Докато трае обичаят, никой, особено женската челяд, не трябва да излиза навън, защото ако земят, прогонен от гонците, срещне мома или булка, ще я грабне и отвлече „вдън гори”.

Ако четата на гонците срещнела някого, го биела, защото се вярвало, че земят често приемал човешки образ. След като обиколят цялото селище и землището му, участниците в обреда отиват на реката и се окъпват, като така символично се очистват от злото, с което били влезли в досег. На зазоряване мъжете се прибират вкъщи и се вярва, че змеят е прогонен и скоро ще завали дъжд.

Имен ден имат  Герана, Герасим, Герда, Герман, Геро, Искра, Искрен. 

Честито на имениците!

Подобни статии

Top