Почитаме мъченица за вярата, три прекрасни имена празнуват - DC news

Почитаме мъченица за вярата, три прекрасни имена празнуват

Православната църква почита паметта на Св. великомъченица Параскева.

Тя се родила в семейството на благочестиви християни от Икония, Мала Азия. Била единствена дъщеря и наследила голямо богатство. Но християнската й добродетелност я правела безразлична към земните блага и изкушения. Затова девойката се отдала на скромен и смирен живот. Раздала наследството си за дрехи на голите, за храна на бедните и гладните, за подслон на странниците.

Това предизвикало злоба и ненавист у съгражданите й езичници. Когато през 303 г. започнали гоненията срещу християните, заловили Параскева и я изпратили на съд. Но съдията бил запленен от красотата на девицата. Опитал се с благи думи да я склони да се отрече от вярата си. Поискал я за своя съпруга. Боголюбивото момиче било готово на всякакви страдания, но не и да престъпи Божиите закони. Разгневеният съдия заповядал да бият жестоко непокорната християнка. А Бог лекувал раните на мъченицата и й давал необикновена сила.

Един ден неочаквано за всички Параскева пожелала да отиде в езическото капище. Съдията се надявал да се покае. Но вместо това, тя с поглед и молитва съборила идолите и те се разпилели.
Обезумял от безсилие, съдията заповядал да изгорят мъченицата на клада. А когато видял как огънят гали полумъртвото й тяло, наредил да отсекат главата на мъченицата с меч. Така завършил славния живот на Св. Великомъченица Параскева.

Днес църквата почита паметта и на светите мъченици Тарентий и Неонила и на преподобни Стефан Саваит.

Имен ден празнуват всички, които носят имената Параскева, Лъчезар и Лъчезара. 

Подобни статии

Top