Почитаме майката на Дева Мария. Ето кой има имен ден

На 25 юли църквата отбелязва Успение на Света Анна-покровителка на бременните жени

Тя е била потомка на Аароновия род и родила Мария, бъдещата майка на Спасителя на човечеството. Според библейските сказания светицата се приема и почита като един от основните християнски символи на майчинството.

Българите наричат празника Лятна Света Анна. Той е разпространен в района на Западна България и Родопите, особено в Асеновградско. Там приемат, че Лятната Света Анна бележи края на лятото.

Светицата се почита най-вече от жените като покровителка и защитница на бременните невести и на раждаемостта.

За да могат да износят плода и да раждат леко, на празника се спазват строго някои забрани – не се работи нищо, не се пере и мие, не се шие и плете.

На празника бременните жени и младите булки отиват на черква, молят се за здравето на децата и палят свещи пред лика на светицата. Иконата на св. Анна се окичва с цветя, пред нея се поставят дарове.

След края на църковната служба майките раздават пресни пити в двора на черквата и из махалата, за да бъдат здрави рожбите им.

Вярва се, че светицата пазела децата от „огън“ – висока температура и треска.

В християнския свят Анна е сред най-разпространените имена. В превод от староеврейски то означава „благодат”. Именници на този ден са Анна, Анка, Ани, Анани.

Това е вторият ден през годината, посветен на светицата. На 9 декември се отбелязва Зачатие на Св. Анна.

Подобни статии

Top