Почитаме паметта на Св. Иван Рилски

Почитаме паметта на Св. Иван Рилски

Българската православна църква почита днес

паметта на Преподобния Иван (Йоан) Рилски Чудотворец, един от най-големите български светци, покровител и застъпник пред Бога.

По този повод днес от 9:00 часа в пловдивския храм „Св. Йоан Рилски” ще бъде отслужена света Литургия, а кметът на район „Северен” Ральо Ралев ще раздаде от 11.30 часа в двора на църквата курбан за здраве и благополучие.

По традиция стотици от Югозапада посещават на този ден Рилския манастир и свързаните с отшелника-светец места, като неговия гроб, намиращ се на около 4 км. над Светата Рилска обител.

Днешният празник се нарича „Очов ден“.

Той се отбелязва и във всички храмове в страната, носещи името на светеца. Поради звуковата близост обаче повечето хора го назовават „Очов ден“ и се свързва с вярването, че Св. Иван Рилски имал чудотворната способност да лекува очни болести.

На този ден се чества и денят на българския лекар

по инициатива на Българския лекарски съюз, който избира за свой покровител Иван Рилски Чудотворец. Отбелязва се от 1995 г. Днес е и празникът на миньорите и на Софийската духовна семинария.

Свети Иван Рилски Чудотворец е български духовник,

най-известният български светец и отшелник, покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия манастир в България – Рилския.

Роден е около 876 г. в село Скрино, Дупнишко. Умира на 18 август 946 г. на 70-годишна възраст. Приживе той избира трудния път на отшелничеството, отдавайки се на пост и молитва в Рилската пустиня, където остава 7 месеца.

Преди да напусне този свят, 400 години преди Патриарх Евтимий, Св.Иван Рилски оставя следния завет към своите последователи, призовавайки ги да запазят вярата си: „Без порок и примес на злословие, без увлечение по разни и чужди учения, най-вече се пазете от змията на сребролюбието, защото сребролюбието е корен на всички злини. Както ви събра благодатта на св. Дух в едно, тъй и вие се старайте да живеете единодушно и единомислено…“

1 2

Подобни статии

Top