Почитаме паметта на жертвите на арменския геноцид

На 24 април отбелязваме Международния ден в памет на жертвите на арменския геноцид.

Първоначално той е обявен за Международен ден за солидарност с арменския народ от Европейския парламент през 1987 г. по повод годишнина от началото на геноцида над арменците в Османската империя през 1915 г.

За първи път се отбелязва през 1989 г. В първите години на новото хилядолетие е обявен и за Международен ден в памет на жертвите на арменски геноцид.

В годините на Първата световна война западните арменци и целият арменски народ преживява страшна и неописуема трагедия. Младотурското правителство, преследващо своята националистическа и пантюркистка политика, в невиждани дотогава размери и с нечувана жестокост организира масовото изтребване на арменци. Погромите станали по специално изработен план се осъществяват както по цялата територия на Западна Армения (Източна Турция), така и в големите градове и села на Турция.

Първите погроми на турското правителство започват още в края на 1914 г., когато Турция е опипвала почвата, следейки каква ще бъде международната реакция, ако предприеме по-голям погром. Първоначално кланетата се вършели прикрито и тайно. Под предлог, че се прави мобилизация в армията и се събират работници за пътно строителство, властите призовавали в армията арменци между 16 и 52 години. Те ги разоръжавали, тайно, разделяли на групи, отвеждали ги на пусти места и ги избивали.

На 24 април 1915 г. в Цариград и други градове на Турция арестувани и после зверски убити са стотици видни дейци на арменската наука и култура.

Загинали редица писатели и публицисти като Крикор Зохраб, Дани-ел Варужан, Сиаманто, Рубен Севак, Рубен Зардарян и други. След като унищожили по-голямата част от цвета на арменската интелигенция и отслабили защитните сили на населението, през пролетта на 1915 г. младотурското правителство пристъпило към истинско действие. Започнало поголовно клане и унищожаване на цялото беззащитно арменско население от градовете и селата на Турция и Западна Армения, осъществявайки престъпление под формата на депортация на населението с цел то да „защитено“ от военните действия по време на Първата световна война и да не сътрудничи с Русия.

Пак през пролетта на същата година е издадена заповед арменското население да бъде депортирано в пустините на Междуречието и Сирия. Извършвани са не депортации, а явни убийства. Тази заповед на управляващата турска клика слага началото на масовите кланета на жени, деца и старци. Една част била изклана в родните им села, друга част, насилствено изселвана, ликвидирана по пътищата на бежанството, а трета – унищожена в самите пустини на Междуречието и Сирия следствие нечувания глад и епидемии. Броят на жертвите на турския геноцид над арменците в периода 1915-1916 г. възлиза на 1,5 милиона. През същия период няколкостотин хиляди арменци са насилствено потурчени.

Снимки: bg.wikipedia.org и Фейсбук

Top