Почитаме покровителя на семейството Св. Мина, победителите празнуват

Освен Св. Мина църквата почита още светите мъченици Виктор и Викентий, както и св. Стефанида.

Православната църква почита днес покровителя на семейството Св. Мина. Името му означава „месечина, луна“.

Известен чудотворец, Свети Мина е покровител на сираците и бездомните.  Смята се за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път. Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома.

По повод празника днес в 9:00 часа Пловдивският митрополит Николай ще отслужи архиерейска света Литургия в храм „Св. св. Петър и Павел и св. Мина” в Пловдив.

Св. Мина бил войник в Египет. За вярата след мъчения бил посечен с меч в 296 година по времето на Диоклециан и Максимиан.  Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан.

По това време в Рим царували заедно двамата нечестиви царе Диоклециан и Максимиан (284-305 г.). Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите. Според указа вярващите в Христа навсякъде били принуждавани да извършат идолски жертвоприношения.

Тогава блаженият Мина, като не желаел да гледа това бедствие и почитането на бездушните идоли, оставил воинското си звание и се оттеглил в планините, в пустинни места.  Той сметнал, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога.

Започват Вълчите празници

В народните представи свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници – от Архангеловден до Коледни Заговезни – времето, в което вълците бесуват.

По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат тенци, караконджоли и други зли сили.

Освен Св. Мина, на днешния ден църквата почита още светите мъченици Виктор и Викентий, както и св. Стефанида.

Имен ден празнуват носещите имената: Виктор, Виктория, Минчо, Мина и Минка.

Снимка: artidea.bg

Подобни статии

Top