Почитаме раннохристиянска мъченица, три прекрасни имена празнуват днес

На 12 януари църквата почита паметта на Св. Татяна.

Тя била раннохристиянска мъченица. Родена в семейството на богато, но боязливо и криещо вярата в Християнството римско семейство, Татяна поела пътя на целомъдрието от дете. Изцяло проникната от тази вяра, Татяна била посветена за дякониса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва.

По това време на римския трон се възкачва 16-годишният Александър Север (205-238 г.). Негова жертва става Татяна.

Независимо от знатния ѝ произход, тя била заведена в храма на Аполон да принесе жертва. Девойката обаче отказала да направи това, а след молитвата ѝ статуята на древногръцкия бог паднала и се разбила на парчета.

След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа, Татяна била зверски изтезавана, като дори изболи очите ѝ и рязали ивици от нейната снага. Според писанията, след всяко мъчение Бог правел чудеса със Своята изповедница – тя се явявала на другия ден излекувана.

Накрая безсилният управител наредил да я предадат на изгладнелите зверове, но пуснатият лъв се заумилквал около светата мъченица и ближел кротко нозете ѝ.

Изпълнен със страх да не би подобна гледка да обърне и други езичници към омразната вяра на „галилеяните“, управителят наредил незабавно да я обезглавят. Същата участ постигнала и бащата на мъченицата.

Заради големите мъчения, на които била подложена, църквата я канонизира като света великомъченица Татяна.

На днешния ден празнуват Таня, Татяна и Траяна.

Подобни статии

Top