Почитаме Св. Наум, най-младия ученик на славянските равноапостоли Кирил и Методий - DC news

Почитаме Св. Наум, най-младия ученик на славянските равноапостоли Кирил и Методий

Имен ден празнуват и Бисер, Бисера и Бистра

На днешния ден православната църква почита най-младия от учениците на светите братя Кирил и Методий – Преподобни Наум, Охридски чудотворец.

Според житията на светиите Св. преподобни Наум Охридски бил българин от благороден произход, но оставил всичко и последвал славянските равноапостоли Кирил и Методий в Моравия и Рим, където папа Адриан ІІ го ръкоположил за свещеник. След смъртта на св. Методий той и св. Климент се отправили за България и били посрещнати с радост от българския цар Борис-Михаил. Св. Климент бил изпратен като учител на славянска писменост в югозападната част на държавата, а св. Наум останал в тогавашната столица Плиска.

През 893 година, обаче, на историческия църковнонароден събор било решено българската столица да бъде пренесена в Преслав. На същия събор Симеон Велики бил провъзгласен за цар, вместо приелия монашество св. Борис – Михаил, а св. Климент бил ръкоположен за епископ. Тогава на негово място за учител бил назначен св. Наум, който работил на това поприще седем години. После построил манастир на брега на Охридското езеро на името на св. Архангели и живял в него десет години.

Починал през 910 година, след като приел монашеско пострижение непосредствено преди смъртта си. Погребан е на северната стена на храма, където мощите му и досега почиват неоткрити, защото никой не успява да отвори гроба му. От външната страна на храма е пристроена стаичка, в която нощуват болни и получават изцерение.

Източник: pravoslavieto.com

Подобни статии

Top