Почитаме светец лечител, покровител на пчеларите. Ето кой празнува днес

От този ден народът започвал да обработва земята, след като зимата си е отишла

На 10 февруари пчеларите отбелязват своя празник. Този занаят се смята за един от най-сложните според старите българи.

Празникът остава в българската традиция като един от последните зимни празници. От този ден народът започвал да обработва земята, след като зимата си е отишла със Св. Атанас.

В българския народен календар денят се нарича още Хараланбей, Араланбей, Хараламповден, Чуминден. Св. Харалампий се приема и като покровител на пчеларите.

На този празник не се върши никаква домашна работа, да не се разсърди светецът и да пусне болестите.

Християнският светец-лечител, който според поверието е господар на всички болести, за празника му – 10 февруари – се месят питки, мажат се с мед и се поръсват с орехи. Така приготвени медените питки се раздават за здраве.

Според преданието още приживе Св. Харалампий открил целебните свойства на меда, затова точно на неговия празник се освещава мед. Това е единственият ден в годината, в който в църквата се освещава мед.

Може би заради чудодейното му излекуване, народът също много почита Св. Харалампий, като му отрежда роля на целител и пазител на здравето. В народната традиция Св. Атанас е покровител на чумата, а Св. Харалмпий пази от нея. Той често е изографисан, как я държи затворена в стъкленица.

Този мед се счита за специален и не се ползва за ежедневна употреба, с него се лекуват  различни болести.

До днес голяма част от пчелите са слабо изучени. Най-известният представител на семейството е медоносната пчела, която от древността се използва от хората с цел добив на пчелен мед.

В някои части на света е развито и подвижно пчеларство, при което земеделците наемат пчелни семейства, които да бъдат настанени в близост до засетите блокове с цъфтящи култури.

Харалампи е гръцко име, което означава сияещ от радост. Валентин пък означава силен. 

Днес имен ден празнуват Харалампи, Харалампий, Хари, Харалан, Ламби, Ламбо, Валентин и Валентина.

1 2

Подобни статии

Top