Почитаме Свети пророк Малахия и Свети мъченик Гордий

Написал е последната пророческа книга от Стария завет.

На 3 януари православната църква чества Свети пророк Малахия и Свети мъченик Гордий. Св. пророк Малахия живял 400 г. преди Христа.

Предсказал идването на Св. Йоан Предтеча, който ще подготви пътя на Христос. Предсказал и идването на Исус Христос, когото нарича „слънце на правдата“. Той е един от тъй наречените „12 малки пророци“, и затова юдейското предание го нарича „печат на пророците“.

Написал е последната пророческа книга от Стария завет. Книгата на пророк Малахия наистина представлява приключване на старозаветните пророчества („печат на пророците“) и започване на благодатната история на тяхното изпълнение.

Св. мъченик Гордий бил млад войн от Кесария Кападокийска, намерил смъртта си за християнската вяра в родния си град през 314 година.

По времето на Източния Римски император Ликиний (311 – 324 г. ) християните били подложени на гонения и за да избегне стълкновения, светецът известно време се криел в пустинята.

През 314 г. се върнал в родния си град, но заради изповядване и разпространение на християнски идеи бил осъден на смърт чрез посичане с меч. Ликиний, който участвал в едикта на император Галерий за веротърпимост, след встъпването си в брак със сестрата на император Константин Великий преподписал Миланския едикт (313 г.), но езическите му убеждения останали непроменени.

След загубата на Илирийските провинции при стълкновението с Константин Великий (314 г.) антагонистичното му отношение към християните се задълбочило.

Top