Почитаме паметта на Свети Сава

На 5 декември православната църква почита Св. Сава Освещени.

Преподобни Сава се родил в 439 г. в област Кападокия (Източна Мала Азия) в семейство на благородни и благочестиви родители. Когато навършил пет години, бил оставен заедно с имуществото на родителите си у роднини, тъй като баща му бил на служба при царя и с майка му заминали за Александрия.

Малкият Сава, който още от ранна възраст се отличавал със зрял ум, виждайки враждата и разприте, които съществували между роднините му, се отказал от богатството си и отишъл във Флавиановия манастир (сега манастир „Св. Иоан Предтеча“). Тук той бързо изучил Псалтира и останалите книги от Свещеното Писание, преуспявайки в добрите дела и във всичко следвал монашеския устав.Скоро светията, независимо от неговата младост, по своята добродетел станал съвършен като старците, които живеели в обителта.

Пет години по-късно у него се породило голямо желание да отиде в Иерусалим, за да се поклони на светите места и да посети отците, които живеели в пустинята около града, да получи полза от техните беседи, както и да намери там място за себе си, където да води пустиннически живот.

Воден от десницата на Всевишния, Сава дошъл в Иерусалим в манастира на свети Пасарион. Тогава бил на 18 години. Тук прекарал зимата, постоянно мислейки за безмълвния пустиннически живот, към което отдавна се стремила душата му. Голямо било желанието му да се срещне със свети Евтимий Велики и като измолил благословение от своите наставници, отишъл в лаврата на Великия Евтимий и успял да се види и разговаря с него. Помолил го да го приеме в неговата лавра. Виждайки младостта му, великия подвижник го отпратил в манастира, който бил под началничеството на блажения Теоктист. Евтимий му заповядал да се грижи за младия монах и предрекъл за него, че в скоро време с благодатта Христова, той ще просияе в монашеското житие повече от мнозина други, ще стане славен пример за всички палестински отшелници и ще издигне лавра, по-голяма от всички лаври в тая страна.

В Теоктистовия манастир свети Сава прекарал около дванадесет години, отдаден изцяло в служба на Бога.

След това, поради голямото желание за усамотение и с благословията на свети Евтимий, се поселил в една пещера, където прекарвал дни и нощи в молитва и труд. В пещерата той прекарал пет години, след което Великия Евтимий го взел, за да се подвизава заедно с него в пустинята.

След смъртта на великия подвижник, преподобни Сава живял известно време в Йорданската пустиня в манастира на преподобни Герасим. Една нощ свети Сава, който най-много от всичко желаел в пълна самота да се предаде на молитва и богомислие, в съня си видял ангел, който му посочил една пещера на мястото, където се намирал изсъхналия Силоамски поток. След като се събудил, той се отправил към посоченото място и се поселил в пещерата. Тук по цял ден и по-голямата част от нощта светията се молил и пеел псалми, като се хранил само с корени.

1 2

Подобни статии

Top