Почитаме Св. Мъченик Неофит. Велики и силни имена празнуват днес!

Православната църква почита днес Свети преподобни Максим Изповедник.

Той е един от най-авторитетните учители и разпространители на православието. Роден в богато и уважавано семейство, той получил добро образование, като особено се интересувал от философията. Максим водил усилена борба срещу навлизащата монотелкса ерес, според която християнството не било богочовешка религия. Отказал се от длъжността си на секретар на императора, светецът се оттеглил в света обител и се съсредоточил върху философията.

Събратята му го уважавали за действията му и в знак на почит го провъзгласили за игумен. Светецът отказал и предпочел уединението. След този период той се отправил към Африка за да се бори с езичеството. Красноречието и доводите му го направили нежелан за владетелите и в последствие бил съден в Цариград като държавен изменник. Преподобният бил изпратен на заточение в Тракия. След години отново бил подложен на изтезания, като в последствие отрязали езика и дясната му ръка, за да не може повече да пази и проповядва вярата си.

Същата съдба сполетяла и свети Анастасий. Двамата били изпратени на заточение в днешна Добруджа. Дейността на Максим била оценена на VI Вселенски събор в Цариград, когато православието възтържествувало над ереста.

На 21 януари църквата почита и паметта на свети мъченик Неофит – небесен закрилник на патриарх Неофит. Главата на Българската православна църква празнува имения си ден днес. 

На днешната дата имен ден празнуват Валери, Валерия, Максим, Максимилиан, Агнеса и Неофит.

Името Максим идва от латински език и означава „най-голям“, „най-велик“, а Валери – също от латински означава“силен съм“, здрав. Неофит пък произхожда от гръцки език и означава „новопокръстен“.

Подобни статии

Top