Почитат загиналите в борбата срещу комунистическия режим в Пловдив

Над 1300 души са избити само в Пловдивска област

Паметта на хилядите знайни и незнайни загинали в борбата срещу комунистическия режим ще почетат днес от Съюз на репресираните от комунистическия терор в Пловдив. Церемонията по случай тъжната годишнина ще бъде от 12:00 часа, пред паметника „Свидетелят“ на пл. „Стефан Стамболов“.

На 09.09.2019 г. се навършват 75 години от кървавата разправа с елита на България, припомнят от Съюза. По време на събитията през месец септември 1944 г. в България е извършен държавен преврат в условията на окупация от СССР и с помощта на съветската армия.

Първите дни след смяната на управлението голяма част от политическите съперници, както и редица представители на интелигенцията са били арестувани, бити, а някои от тях и убити. Според последните проучвания, през първите няколко месеца на революционния терор са избити без съд и присъда между 10 и 40 хил. души. Само за Пловдивска област официалните документи показват, че са били избити над 1300 души, но липсва информация за стотици други, избити без съд и присъда.

Снимка: БНР

Подобни статии

Top