Почти милион и половина кръвнина искат близките на убитите в Пловдив баща и син Васил и Христо Ботеви

Бившият полицай и синът му бяха застреляни от съдружника на Христо Йордан Таков преди две години

Почти милион и половина кръвнина поискаха близките на убитите от бизнесмена Йордан Таков негови съдружници – Васил и Христо Ботеви. Двойното убийство бе извършено на 26 ноември 2019 г., когато следобед Таков разстреля бившия полицай Васил Ботев, 52 г. и сина му Христо, 32 г., с когото бил съдружник.

Днес бе разпоредителното заседание по делото в Пловдивския окръжен съд. 46-годишният Таков бе доведен с белезници в съдебната зала, където го чакаха съпругата му Николина и баща му Звезделин Таков. В съдебната зала бяха също съпругата на убития Васил Ботев и майка на застреляния Христо – Даниела Ботева, дъщеря й София, а също почернената майка на Васил и баба на Христо – Петранка Ботева. В съда не дойдоха жената, с която убитият Христо е живял на семейни начала – Ралица Иванова и дъщеричката му Дария Ботева.

Бизнесменът Йордан Таков отива на съд за двойното убийство на съдружниците си в Пловдив

По време на заседанието роднините на загиналите двама мъже поискаха общо 1 456 728 лв. обезщетение за нанесени неимуществени и имуществени вреди. За 500 000 лв. кръвнина настоя съпругата на загиналия Васил и майка на Христо – Даниела Ботева. В гражданския й иск е посочена и сумата от 6 250 лв. за имуществени вреди – направени разходи по погребенията, помени, лекарски прегледи и лекарства за почернената жена.

За 300 000 лева кръвнина и 478 лв. разходи по доктори настоява и София Ботева. 250 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди поиска също Петранка Ботева заради сина си, а адвокатката на Ралица Иванова Росица Драгинова настоя за общо 400 000 лева кръвнина за малката дъщеря на Христо Ботев и внучка на Васил – Дария.

Делото тръгва по общия ред, с разпит на свидетели и вещи лица. Това ще стане на следващото заседание на 17 юни. То няма да бъде при закрити врати.

Днес Йордан Таков поиска да му бъде променена мярката за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека. Според адвоката му Йордан Давчев повереникът му нямало опасност да се укрие, нито да извърши друго престъпление.

„Йордан е стриктен човек, последователен и точен. Той има семейство и бизнес, няма и криминални прояви. След извършването на деянието сам е поискал да го заведат в Трето РУ. Сам се е обадил на тел. 112 и е поискал да пратят две линейки. Изчакал е полицията и е дал обяснения. Отнето му е разршителното за оръжие и няма такова, така че няма  как да извърши друго престъпление“, посочи защитникът.

В съдебната зала се разбра, че защитата ще пледира за убийство при неизбежна самоотбрана. Това стана ясно от думите на самия Йордан Таков, който каза в съда, докато се обсъждаше мярката му, че не е имало какво друго да направи, освен да се защити от нападението спрямо него на бащата и сина.

„За мен е важно да бъда при семейството си, за да мога да помагам. Преди да се обадя на тел. 112 нямаше как другояче да постъпя, след като ме нападнаха. Нямаше как да постъпя другояче, за да остана жив. Няма да има никакви проблеми от моя страна“, каза Таков. Жена му Николина пък посочи, че би трябвало тяхното семейство да се притеснява от някакво отмъщение. Мъжът й нямало на кого да отмъщава.

В крайна сметка обаче съдът, председателстван от съдия Екатерина Роглекова, остави двойния убиец в ареста.

Определението за мярката, както и за разпоредителното заседание, могат да бъдат обжалвани и протестирани в 7-дневен срок пред Апелативния съд.

Припомняме, че о делото е установено, че обвиняемият и двамата пострадали били роднини. Те имали и бизнес отношения. Занимавали се с доставка, рециклиране и търговия с кафе машини. Йордан Таков притежавал законен пистолет „Макаров“. На 26 ноември 2019 г., в гр. Пловдив, между тях възникнал спор, понеже обвиняемият искал да вземе обща за фирмата кафе машина. Христо Ботев не бил съгласен. Последвал физически сблъсък между тримата, след което Таков застрелял с пет куршума бащата и сина.

Top