Подготвят технически проект за реставрацията на къща Ламартин (СНИМКИ)

Започва подготовката на изготвянето  на технически проект за реставрацията на къща Ламартин

Как ще се ремонтира къща Ламартин обсъждаха днес на работна среща заместник-кметът по култура Пламен Панов, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, главният архитект на района арх. Петър Петров,  директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев и екипът на арх. Алексиева, чиято фирма бе одобрена по процедурата на район „Централен“ да изготви техническия проект за реставрацията и консервацията на къща Ламартин на стойност 36 хил. лева.

В момента екипът на фирмата-изпълнител проучва цялата налична техническа документация и чертежи на къщата, историческите справки за извършените намеси през годините, последната от които е през 70-те. Екип от 5 човека от няколко дни обследва с уреди техническото състояние на сградата в отделните стаи и етажи, а ОП „Градини и Паркове“ почистват двора на къщата от саморасляци и бурени.

Целта е на финала да бъде изготвен проект, в който ще бъдат включени подмяна на електро и „ВиК“-инсталации, подмяна на дограмата на прозорците, без да се нарушава автентичния им вид, генерално и трайно решаване на въпроса с начина на климатизиране и вентилация на сградата, тъй като целта е къщата да бъде обитаема през цялата година.

Къщата на Георги Мавриди — ул. „Княз Церетелев“ 19, е една от големите и хубави симетрични къщи в Пловдив. Тя е била построена през 1829— 1830 г. от Георги Мавриди, богат търговец, който търгувал с Русия и имал търговска  кантора в Одеса (бел. 78). Майсторът-строител не е известен.

1 2

Подобни статии

Top