Подир дъжд качулка: Прокуратурата погна Георги Семерджиев заради акт за шофиране без книжка през 2020-та - DC news

Подир дъжд качулка: Прокуратурата погна Георги Семерджиев заради акт за шофиране без книжка през 2020-та

Досъдебното производство е образувано от Софийска районна прокуратура след доклад на преписка от Отдел „Пътна полиция“ – СДВР,  забавен с година и половина

Софийска районна прокуратура (СРП)  образува досъдебно производство спрямо Георги Семерджиев за това, че е шофирал автомобил без съответно свидетелство за управление, като деянието е извършено в едногодишен срок от наказване по административен ред на дееца.

В петък, 15.07.2022 г., малко преди 17 часа служители на 05 РУ при СДВР докладваха в Софийска районна прокуратура преписка за евентуално извършено от Семерджиев престъпление преди година и половина. Полицейската преписката е за това, че на 19.12.2020 г. срещу него е съставен акт за установяване на административно нарушение за управление на автомобил без съответното свидетелство за управление на МПС. Едва през юли 2022 година при решаването й служителите на Отдел „Пътна полиция“ – СДВР (ОПП-СДВР) установяват, че са налице данни за извършено престъпление от Семерджиев и я докладват на прокуратурата.

Наблюдаващият прокурор е разпоредил проверка, в която следва да се установи на какво се дължи забавянето от година и половина на доклада на образуваната полицейска преписка пред СРП.

В хода на извършената проверка е установено, че през януари 2021 г. от ОПП-СДВР е изготвено наказателно постановление спрямо Семерджиев, което не му е връчено. Не е уведомено друго отделение на МВР, нито компетентната прокуратура. От приложената справка става ясно, че материалите са деловодно изведени от ОПП-СДВР чак на 06.07.2022 г. Установен е и аналогичен случай с невръчено наказателно постановление спрямо Семерджиев и през 2010 г.

Наблюдаващият прокурор е дал указания да се установи кой служител е държал документите, как го е направил и защо са били в ОПП-СДВР, а не са връчени на Георги Семерджиев и не са били уведомени други отдели на МВР и прокуратурата, както и какви действия са предприети или не са предприети във връзка с това.

Снимка: МВР

Подобни статии

Top