„Подкрепа“ иска промяна в наредба заради 30-те % за COVID за чиновниците (ВИДЕО)

Промени в наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация искат от КТ „Подкрепа“.

Те внасят измененията в наредбата директно в Министерски съвет, тъй като тя засяга предимно държавата като работодател. От синдиката настояват да се промени правителственото постановление №240 от 31 август, с което се дава 30-процентно увеличение на заплатите на служители в държавната администрация, работещи на „първа линия“ при обслужване на граждани в условията на COVID-епидемията.

Според лидера на КТ „Подкрепа“ под тепетата Атанас Кръстев точно сега е моментът да се внесат тези промени, тъй като предстои договаряне на нов проект на същата наредба.

„Ние внасяме тази промяна, за да може хората да си вземат пълното 30-процентно увеличение като добавка към заплатите, защото не всички от тях имат възможност за това. При някои това увеличение надхвърля парите, които могат да вземат за определена степен в държавната администрация и така хората са ощетени“, коментира Марияна Георгиева от синдиката на административните служители към „Подкрепа“. По думите й вече има служители и в Пловдив, които не могат да вземат изцяло тази добавка.

Отправя се и предложение свързано и с НЗОК, където управителят да може еднократно да вдигне заплатите на служителите на първа линия там. В много регионални каси хората работели едно и също, но вземали различни възнаграждения при свършена една и съща работа. Това обаче трябвало да се уреди законово, обясни адвокат Христо Даскалов.

От синдиката ще поставят въпроса и пред ръководството на община Пловдив 30-процентната добавка да бъде дадена и в дирекция „Местни данъци и такси“, които също работят на първа линия. Същото се отнася и за общинския инспекторат. Според Атанас Кръстев парите трябва да дойдат от държавата.

Вижте повече във видеото:

Пресконференция на Регионалната структура на КТ Подкрепа в Пловдив

Публикувахте от DCnews Новини от Пловдив и региона в Вторник, 6 октомври 2020 г.

Подобни статии

Top