Подкрепа: НОИ да уведомява работниците при фалит на фирми

Така служителите ще могат да си поискат неплатените заплати

Работниците, освободени заради фалирането на фирма, да бъдат уведомявани лично с писма от НОИ или Инспекцията по труда откога влиза в сила решението за несъстоятелност на дружеството-работодател. Това предлага регионалната структура на КТ „Подкрепа“ в Пловдив.

Целта е освободените служители да не изпуснат тримесечния срок, в който могат да се възползват и да поискат със заявление-декларация до НОИ неизплатените им трудови възнаграждения и обезщетения от работодателя, поясни за DCNEWS юристът на „Подкрепа“ Марин Ножаров.

В този тримесечен срок работниците са привилегирован кредитор – т.е. те ще бъдат от първите, чиито вземания ще удовлетвори синдикът на обявеното в несъстоятелност дружество. След изтичането на този срок обаче, уволнените губят това право и могат да си чакат неплатените заплати и обезщетения по общия ред, заедно с останалите кредитори.

„Другият вариант е, този срок за подаване на заявления от страна на работниците напълно да отпадне“, коментира Ножаров.

В момента по закон обявлението за несъстоятелност на фирмите става в Търговския регистър. Синдикатът в Пловдив настоява Министерски съвет със свой подзаконов акт да регламентира тази промяна.

Местната структура е изпратила писмо с настояване за тази промяна до централата на КТ „Подкрепа“ в София и предложението тепърва ще бъде обсъждано от структурите на синдикалната организация, поясни още юристът.

Подобни статии

Top