Подлезът на Баня старинна: Една язва в сърцето на Пловдив чака пълна промяна (ГАЛЕРИИ)

Вижте плановете за съоръжението, което не е ремонтирано близо 40 години

3 200 000 лева делят подлеза при кръстовището на бул. „Шести септември“ и бул. „Цар Борис Трети Обединител“ – т.н Подлез на Чифте баня или Баня старинна, от дългоочакван ремонт, предава репортер на DCnews.bg. Общественото представяне на проекта бе днес, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов разказа стегнато на пловдивчани, общински съветници и общинари, начело с кмета Здравко Димитров какво е планирано да се случи. За съжаление средствата не са осигурени и тепърва ще се търси финансиране, подчерта Стаменов.

Съоръжението е реализирано през 70-те години на миналия век, пуснато е в експлоатация през 80-те години. За своето време то е било изключително добре изградено, но… реално близо 40 години експлоатация не е ремонтирано стабилно. Пространствата, обаче, са преработвани няколкократно, назад във времето подлезът е видял и лошо, за да се стигне до пълното му западане в близкото минало:

Сега целта е да бъде създадена една модерна, удобна, сигурна, цялостна, устойчива връзка в контекст политиката за свързаност, налагана от Общината. А именно: подлезът прави връзка между паркинга на ул. „4 януари“, Капана, Стария град, Центъра, Небет тепе.

Достъпността (на майки с колички, възрастни хора, инвалиди) също е изключително важна, но поради невъзможност тя да бъде осъществена с рампи, по проект ще бъдат изградени 4 панорамни електрически асансьора:

Магазинните конструкции в самия подлез ще изчезнат, възстановена ще бъде единствено кафе-сладкарницата, оставила топли спомени в няколко поколения пловдивчани. Ще има пункт за жива охрана, но сигурността ще се подсигурява и от видеонаблюдение, което вече работи. Концепцията залага на светлите материали и цветове, на огледала за създаване на илюзия за пространство. Мозайките ще бъдат максимално добре експонирани и край тях е планирано пространство за култура, презентации и събития. Вижте: 

Подобни статии

Top