Подпалвачът драснал клечката на шестте таксита в Ягодово за отмъщение

Собственикът на изгорелите коли подозира поръчков палеж

Мъжът, опожарил 6 таксита, бус и още една кола в Ягодово, го направил за отмъщение. Това казал задържаният 27-годишният подпалвач от Крислово на разследващите по време на обясненията си. Той е направил пълни самопризнания, съобщи районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев на нарочен брифинг днес следобед.

Както вече DCnews.bg съобщи, изгорелите 6 таксиметрови автомобили, бусът и осмата обгорена кола, са собственост на известна пловдивска таксиметрова компания. Установено е, че те са се намирали на паркинг, до който е имало сервиз, като сервизът, паркингът и таксиметровите коли са притежание на таксиметровия бос Мариян Киров и жена му, с която живеел на семейни начала.

„Всички автомобили са били без акумулатори, което изключва възможността пожарът да е възникнал от техническа неизправност“, посочи Грошев. По думите му, благодарение на бързите действия на полицията е задържан извършителят. В обясненията си пред разследващите той разказал, че имал зъб на таксиметровата компания, след като преди известно време загубил в едно от такситата на фирмата портфейл с 500-600 лв. Преди няколко месеца пък се скарал и с таксиметров шофьор от същата компания. Заради омразата си към фирмата, драснал клечката на колите.

Подпалвач изпепели 8 таксиметрови автомобила в Ягодово (СНИМКИ)

Пред разследващите извършителят разказал също, че собственоръчно е приготвил запалителната течност от бензин и дизел, с която е запалил автомобилите.

Младият мъж е задържан за срок от 24 часа, предстои да му се повдигне обвинение, както и да бъде разпитан пред съдия. Ще бъде преценено и каква мярка за неотклонение да му бъде наложена, но вероятно ще бъде задържан с прокурорско постановление за 72 часа.

Към момента Районната прокуратура в Пловдив наблюдава досъдебното производство за палежа. Наказанието, което предвижда законът за това престъпление е от 1 до 8 години затвор.

До момента на местопрестъплението са извършени два огледа, взети са натривки от извършителя, извършен е оглед на лекия му автомобил, дрехите му, взети са и записи от охранителните камери на автосервиза в Ягодово. Предстои да се изготвят пожаро-техническа, видеотехническа, химическа експертизи, както и стоково-оценъчна експертиза на изгорелите автомобили.

Според запознати собственикът на колите Мариян Киров бил убеден, че палежът е поръчков и подпалвачът е нает да го извърши. От прокуратурата обаче отказаха да коментират съмненията му.

„Това, което можем да кажем е, че предстоят разпити на нови свидетели, включително и на жената, с която собственикът на фимата живее. Не можем да кажем също дали размерът на нанесените щети от палежа, който първоначално е посочен от собствениците на изгорелите коли – около 70-80 хиляди лева, ще се потвърди, това ще каже експертизата. Към момента няма повдигнати обвинения спрямо задържания подпалвач, никъде в обясненията му той не твърди, че са му платили. Ще работим във всички посоки и по всички възможни версии, ще проверим и версията на Киров, а също и на на подпалвача“, каза районният прокурор Чавдар Грошев. По думите му извършителят не е криминално проявен и не е осъждан, а до момента работел в частна фирма.

Работата по случая продължава.

Подобни статии

Top