Подписаха меморандум за играждане на Дом на Пловдивската опера

300 000 лв. е осигурило Министерство на културата за проектирането на сградата

Министърът на културата проф. Велислав Минеков, кметът на Пловдив Здравко Димитров и председателят на фондация „Дом за Пловдивската опера“ Любозар Фратев подписаха днес следобед в Стария град меморандум за сътрудничество за изграждане на сграда на операта.

На церемонията присъстваха още зам.-министърът на културата в служебното правителство проф. Пламен Славов, директорът на Пловдивската опера доц. Нина Найденова и диригентът Константин Добройков.

300 000 лв. е осигурило Министерство на културата за проект за нова сграда на културната институция, съобщи проф. Минеков. Той обаче не се ангажира да осигури средства за построяването на сградата.

„Ще продължим да работим, така че Пловдив да има опера, с която да се гордеем. Ще организираме и международен конкурс за визията на новата сграда, защото градът ни заслужава да има такава, която да бъде средище на културни събития и оперно изкуство“, посочи кметът Здравко Димитров.

По думите му в момента се обсъждат няколко предложения за конкретно място, където сградата да бъде построена. „Надявам се скоро да обявим резултата“, добави градоначалнникът и благодари на всички, ангажирани с каузата за изграждане на дом на пловдивската опера.

Подобни статии

Top