Подписан е новият договор между Община Пловдив и консорциума, обслужващ градския транспорт - DC news

Подписан е новият договор между Община Пловдив и консорциума, обслужващ градския транспорт

Той касае 8 от автобусните линии в града под тепетата – 4, 10, 12, 20, 22, 24, 27 и 93

Договорът за 8 от линиите на градския транспорт ( линии с номера 4, 10, 12, 20, 22, 24, 27 и 93) между Община Пловдив и консорциумът, спечелил обществената поръчка – ДЗЗД „Градски транспорт Пловдив – 2020“ бе подписан днес, съобщиха от градската администрация. Така съгласно условията на споразумението, което влиза в сила от началото на март, автобусите по тези линии ще бъдат с места не по-малко от 70 на брой и най-висок екологичен клас EURO 6.

Срокът на действие е до февруари 2028 г.

Нека оттук нататък да работим в синхрон и диалог в името на по-качествена услуга, която да предоставим на гражданите, за да бъде Пловдив все по-добро място за живеене. Това ще стане, като установим по-добър баланс между пътникопотока, цените на билетите и картите и оптимизиране на електронно-билетната система, е заявил кметът Здравко Димитров по време на срещата.

След влизане в сила на договора

за разглеждане на общинска сесия ще бъде предоставено предложение за оптимизиране на маршрутните разписания в нова транспортната схема,

която да бъде съобразена с желанията и потребностите на гражданите.

В момента Община Пловдив работи по внедряването на нова система за разплащане с електронни билети и карти, което може да се приложи след окончателното изтичане на срока на Транспортния проект през месец март 2021 година. По този начин ще се постигне по-голяма прозрачност за пътникопотока и продажбата на билети и карти, за което ще отговаря администрацията на Община Пловдив. Заплащането ще става по лесен за пътниците начин, а допълнителни проверки из цялата транспорта мрежа ще контролират и следят за нередовни пътници. На дневен ред стои и въпросът за намаляване на цената на годишната карта за пътуване.

Очаква се фирмите превозвачи да подменят част от автопарка.

75 от общо 255 автобуси от така наречените „щъркели“, обаче, ще продължават да обслужват някои от линиите на градския транспорт, тъй като в договорите от 2016 и 2018 г. няма ограничение за използване на по-малки автобуси, както в новия.

В момента общинско предприятие „Организация и контрол по транспорта“ стартира обществена поръчка за обслужване на областната транспортна схема, като се провеждат срещи с фирмите превозвачи, представители на съседните по-малки общини, както и обследване на пътнико-потока по часове. До финализирането на процедурата е в сила временна мярка със срок на действие 6 месеца, през които досегашните фирми обслужват съседните на Пловдив дестинации.

Подобни статии

Top