Подписват договора за строителството в квартал „Запад” в Асеновград

Строителството в квартал „Запад” трябва да започне до края на този месец

Община Асеновград подписва договора по проекта за облагородяване на  квартал „Запад” до края на седмицата. След забавяне от близо половин година, заради обжалване срещу финалното класиране,  строителството в най-големия жилищен район в Асеновград ще започне.

Върховният административен съд потвърди решението  на общинската комисия  за определяне на фирма-изпълнител на дейностите по мащабната реконструкция. Срещу него   реагираха  двама участници от общо 16 подадени оферти по обществената поръчка. Сигналът беше подаден до Комисията за защита на конкуренцията в края на месец февруари.  Жалбата на единия участник обаче не беше допусната до разглеждане от КЗК.

До съдебните дела се стигна, след като Комисията за защита на конкуренцията върна определението на Общината за ново разглеждане на процедурата по избор на изпълнител на обществената поръчка. Последва обжалване от страна на градската управа с мотива, че не са допуснати пропуски при провеждане на избора.

Тъй като обжалването блокира с месеци работата на инвеститорите, Общината реагира с писмен сигнал до Управляващия орган, с който настоя изпълнението на проекта временно да бъде спряно до окончателното решение на спора.

Постановлението  на ВАС не подлежи на обжалване. Строителството в квартал „Запад”   трябва да започне до края на този месец, категорично заявиха от администрацията на града.

Проектът за благоустрояване на най-големия квартал в Асеновград

е спечелен по ОП „Региони в растеж“. Той предвижда цялостна рехабилитация на жилищния комплекс, който е разположен на площ от около 100 декара.

Ще бъде направен ремонт на вътрешно квартални улици и тротоарни настилки, изграждане на нови паркоместа, детски и спортни площадки и кътове за отдих, както и видео наблюдение в квартала.

Фокусът е насочен към района, тъй като техническата му инфраструктура е амортизирана, зоната е силно застроена, а между блоковите пространства не са благоустроени, казаха тогава от градската управа.

Очакванията са следващата пролет кварталът да бъде с изцяло с променена визия.

Подобни статии

Top