Подполковник от НСО ръководел поръчката за убийството на бизнесдамата с бялата роза (ВИДЕО)

Подполковникът работел от дълги години в Националната служба за охрана

Подполковник от Националната служба за охрана е ръководел организирана престъпна група, създадена с цел разпространение на наркотици, рекет, силови действия, принуди и поръчкови убийства. Групата е участвала в поръчковото убийство на бизнесдама, станало на 10 октомври 2019 година. Станка Марангозова бе застреляна, а тялото ѝ бе открито с три куршума в главата, като до него имаше поставена бяла роза.

На брифинг днес говорителят на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че в началото на месец май тази година, с оглед събрани доказателства за наличие на организирана престъпна група, Софийска градска прокуратура е изпратила по компетентност в Специализирана прокуратура материалите от досъдебното производство за извършеното убийство на жената.

След извършени множество действия по разследването е установено, че групата  е действала в периода от януари 2019 г. до месец май 2020 г. За ръководене и участие в нея са привлечени три лица, спрямо които е постановено задържане за срок от 72 часа и предстои да бъде внесено искане в съда за вземане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Установено е, че ръководител на ОПГ е действащ дългогодишен служител на Националната служба за охрана с чин подполковник. С оглед работата му, същият притежава специални технически умения, свързани с взривни вещества и устройства. Служебните му задължения били свързани с обезпечаване охраната на масови мероприятия и охрана на лица.

Активно си общувал с високопоставени магистрати, държавни служители и бивши министри

„Видно от изготвена по делото експертна справка по назначена техническа експертиза на иззетия мобилен телефон, ползван от служителя на НСО, се установява активната му комуникация с действащи магистрати, бивши министри, адвокати и държавни служители на високи позиции, вероятно членуващи в една масонска ложа. С тях са обменяли доклади, снимки на документи, касаещи фирми, български и чужди лични документи на граждани, номера на дела и преписки, включително и удостоверения и постановления на Софийска районна прокуратура“, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

В съдържанието на телефона му са открити проучвателни доклади за различни лица, съдържащи имена на техни роднини, ползвани от тях мобилни телефони, навици и маршрути на предвижване.

„В тази връзка Военна-окръжна прокуратура ще прецени дали да отдели материали от досъдебното производство за евентуално извършени престъпления от съдии и прокурори, както  и от други членове на ложата за търговия с влияние, така нареченото уреждане на дела“, поясни Сийка Милева.

При претърсване и изземване в личния  автомобил на служителя на НСО, с който е отишъл да изпълнява служебните си задължения, по време на наряд е открито специално техническо средство за установяване на подслушвателни и проследяващи устройства.

„Служителят на НСО е играел логистична роля в групата. Разпределял е задачите към останалите членове и набавял наркотични вещества с цел разпространение. Именно той е лицето, приело поръчката за убийството от поръчителя. Той е провел  срещите със съучастниците си и ги запознал с детайлите по него“, каза още говорителят на главния прокурор.

1 2

Подобни статии

Top