Подредбата на дома издава характера на човек

Психологът Весела Гологанова с интересен анализ

Обичането или мразенето да се почиства е просто една човешка характеристика. Определени особености на личността могат да бъдат открити дори като се погледне как човек подрежда чиниите или къде поставя дрехите си.
Ако внимателно наблюдавате как организирате пространството около себе си, можете да научите много за вашата личност, за която никога не сте подозирали. Същото важи и за останалите: искате ли да познаете някой по-добре? Разгледайте къщата му.

Ето някои от най-популярните ежедневни навици на хората и психологическите характеристики, които те разкриват.

1. Цялата бъркотия в дома е скрита в чекмеджета, шкафове или кутии.
На пръв поглед изглежда, че в апартамента или в спалнята всичко е перфектно: чист под, много добре поставени книги, килим или тапет, подбрани със страхотен вкус ….. Но си заслужава да разгледате кухненските чекмеджета или отдалечения рафт, и може да откриете ръждясали ножици или ръкавици с дупки, стари банкови карти или стари парцали.
Външното представяне е важно за всички нас. Но това е особеност на демонстративната личност. Тя обича да дава най-доброто от себе си и прави много, за да впечатли другите. За хората от този тип е по-лесно да скрият всичко, което е безполезно, старо и грозно в далечно чекмедже, отколкото да го поставят в ред. Често пъти е по-важно за тях да запазят атрактивната гледка към дома си и собствения си положителен образ, отколкото наистина да подреждат нещата.

2. Никога не правете малък ремонт
Някои хора живеят с години с теча в банята, стари завеси или тапети от времето на баба си и държат нещата в кутии, вместо да използват чекмеджета, за да не харчат повече пари. Те често възприемат настаняването си в дома като временно: планират да се преместят в друг град, да си намерят работа в чужбина, да вземат ипотека или просто чакат животът им да се промени по един или друг начин.
Продължителността на живота от типа „временно нанасяне “ понякога се продължава десет години. От психологична гледна точка тези хора са склонни да живеят в бъдещето и да го виждат през розовите си очила. Те възприемат настоящето като временно неудобство, което трябва да се преживее някак си. От друга страна, те често нямат конкретен план, свикнали са да живеят ден след ден и разчитат на външни сили, които ще променят всичко към по-добро.

3. Винаги разхвърляно работно пространство
Домашното работно пространство е едно от най-интересните места в къщата или апартамента от психологическа гледна точка. Някои хора съхраняват всичко в папки , рафтове и шкафове . Други имат бюро, препълнено с хартии, чинии, химикалки, моливи, компютър, книги и т.н., които заемат цялото пространство и са покрити със слой прах. Това може да отразява безумие, прекомерно самочувствие или липса на зрялост.
Но претрупването на бюрото, при условие че работите прекалено усилено на него и сте в състояние да намерите нещо необходимо в хаоса, не винаги означава нещо лошо. Често разхвърляното бюро е показател за креативност и изобретателност.
Ако не само трябва да ползвате на компютъра, но и да пишете на ръка, да рисувате диаграми и графики, вероятно работното ви място няма да е много подредено, но също така е много вероятно да сте човек с гениални идеи и творчески прозрения.

4. Мивката, кошът за пране или кошчето са тотално препълнени.
Малцина могат да кажат, че обичат да чистят. Но при някои хора отвращението към тази задача достига потресаващи нива. Някои може да оставят един месец боклук на балкона, да трупат до безкрай дрехи в коша за пране или да сложат всички съдове в мивката, докато не им остава нищо за носене или няма повече чисти съдове, за да се нахранят.
Отлагането на тези домакински задачи е проблем, с който се сблъскват много хора. Изглежда, че е по-логично и просто всеки път да правите по нещо малко, вместо да я натрупвате и да се окаже, че извъднъж се налага да свършите всичко. В действителност хората използват извинения като: „мързелив съм“, „след малко“ или „утре“. Ако сте забелязали склонност към отлагане на задачи в дома си, опитайте се да започнете с малките неща в къщата. Опитът да започнете да развивате здравословни навици, като правите всичко навреме, ще ви помогне в най-важните неща, например в работата или в отношенията с хората.

5. Когато домът изглежда сякаш е необитаем
Някои хора използват домовете си само за сън. Мястото може да бъде чисто, да има много малко мебели и почти никакви съдове. Понякога те дори нямат печка, хладилник или каквото им е необходимо. Такава организация на пространството често се среща при студенти или такива, които пътуват много: прекарват малко време в жилището си.
Ако обаче апартаментът изглежда празен, но в същото време този човек прекарва твърде много време там, това може да показва някои психологически проблеми. Един от тях е незрялостта: възрастният винаги чака някой да се появи и да направи мястото удобно за него. Например той мисли да намери партньор, който ще дойде да направи апартамента уютен за живеене.

6. Пълна бъркотия в кухнята
Кухнята трябва да е най-чистото място в цялата къща, тъй като ядем и готвим в нея. Разлети мазнини , втвърдена остатъчна храна, оставени чай или кафе по чашките, всичко това правят дома неприятен, и дори опасен за здравето. Дори тези, които не обичат чистотата, се опитват да поддържат кухнята възможно най-чиста по хигиенни причини. Има обаче хора, които са готови да издържат на тази мръсотия.
И понякога проблемът не е само въпрос на мързел или разстройство. Мръсотията или липсата на чистота е един от признаците на депресия. Хората просто нямат енергия да поддържат къщата си чиста, не смятат, че това има значение и най-вероятно те не ценят себе си достатъчно – не смятат, че заслужават да живеят в чисто място.
В рекламите , банята често се представя като място, където можете да забравите за всички проблеми и да се отпуснете колкото се може повече. И действително една топла вана оказва голямо влияние върху настроението ни. Ароматите могат да успокоят или изчистят мозъка, солите и етеричните масла подобряват състоянието на кожата и функционирането на вътрешните органи.
По вида на банята може да се каже не само колко човек се грижи за тялото си, но и за психологическото си благополучие. Душ- гелове, различни етерични масла, качествена паста за зъби, кремове за тяло и лице. Всичко това показва, че човек се грижи за себе си. Ако в банята видите само четка за зъби с туба от паста и стар сапун, това не означава непременно, че собственикът му страда от депресия, но е много вероятно той да изпита ниво на силен стрес, и че не се притеснява от физическия си вид.

8. Твърде много разхвърлени вещи из къщата
Някои хора трудно се разделят с любимите си неща. Вероятно всички сме виждали такива апартаменти, в които собствениците имат няколко чайници или кафемашини, които никой не използва, стара мебел на балкона или на покрива, безброй стъклени буркани, бутилки и други отпадъци, както и стар, прашен мотор, който никой не е използвал от дълго време.
В най-добрите случаи такова поведение ни говори за консервативна позиция на човешкото поведение: той не иска да променя обичайния си начин на живот и се опитва да се предпази от промяна. В най-лошия сценарий желанието да добави още ненужни вещи у дома може да е признак на натрапчиво поведение и невроза.

9 . Твърде чист и подреден дом
Някои хора непрестанно почистват през свободното си време. Разбира се, любовта към чистотата не е лоша, обаче, прекаленото внимание в тази област може да бъде проблематично. Обикновено тези хора не обичат да имат гости, защото могат случайно да замърсят, хвърлят или преместят нещо, нарушавайки установения им ред.
Подобно поведение може да показва навик да се обсебва от дребни неща или склонност към перфекционизъм. Ако апартаментът се почиства редовно и се мие от страх от микроби и мръсотия, много вероятно е такъв човек да страда от безпокойство. Понякога почистването помага да се овладее тази тревожност и позволява на човека да се разсее от неприятните мисли, поради което хората го правят толкова често.
Оказва се също, че редовното почистване на нашето жизнено пространство и други прости домакински задачи могат да ни помогнат да решим проблемите си с концентрацията и да ни направим по-отговорни, щастливи и уверени.

Подобни статии

Top