Подсъдим размаха златен синджир в съда, поиска оценка на момента (СНИМКИ)

Фарсът се разигра в съдебната зала на делото за ограбените бижута от сестрата на цар Киро

Подсъдим размаха масивен златен синджир в съдебната зала днес и настоя накитът да бъде оценен от вещо лице по снимка. Фарсът се разигра на поредното заседание по делото за грабежа на златните бижута на сестрата на Цар Киро – баба Марийка, в садовското село Йоаким Груево.

На делото днес беше разпитана експертката, която е направила оценка на ограбените накити. Те са оценени на 457 352 лева. Оказа се обаче, че жената не ги е виждала на живо, а ги е оценявала по свидетелски показания, сравнявайки ги с пазарната цена на подобни бижута на масовия пазар.

Според съдия Силвия Цанкова, която председателства разширения петчленен състав на съда, съдебната практика била такава. Експертката пък обясни, че при оценката някои от бижутата били сравнявани с подобни, като например дубайските висулки на баба Марийка Илиева, които всъщност били халки и досущ приличали на турските. Други бижута – като златната корона с червен камък на Илиева, се оценявали според теглото на златото и цената на камъка.

Запитана как става това, експертката обясни, че пазарната цена на 14-каратовото злато в момента, която включвала и изработката, била малко над 70 лева. От друга страна вещото лице обясни, че теглото на бижутата не може да се прецени от снимка или по писмени свидетелства. По този начин нямало как да се определи и от какъв метал са направени накитите. Единствено можело да се каже какъв е видът на бижуто и дали е от бяло или жълто злато.

В този момент единият от подсъдимите – 48-годишният Марин Петров, скочи и размаха златния си синджир с думите: „Искам да направим експеримент. Да ми каже колко тежи този синджир!“

Когато съдия Цанкова каза, че това не може да стане, Петров и адвокатът му й дадоха снимка на златен синджир с кръст и гривна. „Искам да ми направи експертиза колко струва този синджир с кръста и тази гривна, златната„, отново настоя Петров. След съвещание обаче, съдебният състав отказа да допусне подобна оценка. 

1 2

Подобни статии

Top