Подсичане на бебето – причини и решения - DC news

Подсичане на бебето – причини и решения

Подсичането е често срещан проблем при малките бебчета, който се превръща в повод за дискомфорт и безпокойство, както за тях, така и за родителите. Бебетата са много по-склонни към подсичане от възрастните поради особеностите на тяхната кожа, която е изключително нежна, деликатна и чувствителна към различни дразнения.

Какво всъщност представлява подсичането?

Подсичането е едно от най-често срещаните кожни проблеми в ранна възраст, като се появява най-често в периода от 6 месеца до 2 годинка. От подсичане могат да страдат всички гънки по бебешкото телце, тъй като там кожата е изключително чувствителна и нежна. Най-често обаче подсичането се наблюдава на зоната на дупето, в следствие на замърсяването с урина и изпражнения, както и запарването на кожата от памперса. Най-просто казано, подсичането е разраняване и възпаление на кожата, като може да варира от леко до по-тежко състояние.

Какви са симптомите на подсичане при бебето и малкото дете?

имптомите на подсичането се разпознават лесно и едва ли ще ги объркате с друг кожен проблем. Кожата изглежда зачервена и по нея се виждат малки червени пъпчици. Ако по върховете на тези пъпчици са се образували бели връхчета, задължително потърсете мнението на педиатър.

При поява на подсичане детето е силно раздразнително, особено, ако е засегната памперс зоната. Това прави всяко изхождане по малка или голяма нужда в пелената доста болезнено и се налага бързо сваляне на памперса, измиване и намазване с крем.

Какви са различните фази на подсичането?

Подсичането може да бъде в лека фаза или остра фаза. В първия случай се наблюдава само зачервяване, без да са налице разранявания и тази форма на подсичане е по-безболезнена за бебето. При острата фаза вече има образуване на рани и кожата е силно възпалена. Важно е да се вземат бързи мерки при поява на зачервяване и да се спазва стриктна хигиена, за да се избегне острата фаза.

Основни причини за появата на подсичане

Причините за това състояние можем да търсим в няколко фактора или комбинацията от тях – чувствителната бебешка кожа, пелените, урината, изпражненията, триенето и претоплянето. Поради поддържането на влажност при постоянния контакт с памперса, слабините и дупето се излагат на подсичане, ето защо бебетата с пелени са най-често страдащите от подобно състояние. Невъзможността на кожата да диша, когато се претопля от памперса и от повече дрехи, предизвиква отделянето на пот, а оттам дразнението се засилва. Не са малко случаите на подсичане заради третиране с алергизиращи съставки, агресивни измиващи препарати или употребата на ароматизирани пелени.

1 2

Подобни статии

Top