Погребват Стефан Данаилов до неговата Мария

Хиляди се сбогуваха с любимия на поколения българи актьор, учениците му го изпратиха с прочувствени думи

Стефан Данаилов ще бъде погребан днес в тесен семеен кръг. Той ще бъде положен в частния гробищен парк в столичния кв. „Бояна“ до съпругата си Мария, която почина преди 5 години. Това е била последната воля на актьора, който почина на 27 ноември след тримесечна битка за живот. Двамата се женят на 26 септември 1966 година, през годините Мария е най-голямата опора за Данаилов. След кончината й самият актьор признава, че на нея дължи успешната си кариера, пише dir.bg.

В своя последен път Ламбо ще бъде изпратен от сина си Владимир, съпругата му Виктория, племенницата Росица Обрешкова и доведения му син Росен Цанков.

Поклонението пред тленните останки на любимия на поколения българи актьор беше вчера в Народния театър и продължи над четири часа, въпреки минусовите температури. Хиляди хора се подредиха на опашка, за да отдадат последна почит на своя кумир.

Легендата беше изпратен с дълго нестихващи аплодисменти. Учениците на професор Данаилов стояха на почетен караул до своя учител по време на поклонението; те се простиха с него с думи, прочетени на поклонението в Народния театър от актрисата Силвия Лулчева:

„Сбогом, Мастър!

Благодарим ти за смелостта да поемеш кръста да поведеш млади хора към светлината на изкуството! Благодарим ти за безпощадно точната искреност! Благодарим ти, че когато обсъждаше актьорската ни работа, вниманието ти беше съсредоточено върху това, колко сме пораснали като човеци. Благодарим ти, че ни наказваше, като ни прощаваш!

Благодарим ти, че говореше просто, честно и човешки, с безмилостна автоирония, че не се къпеше в суета и самовлюбеност, а ни респектираше с нечовешка човечност!

Благодарим ти, че смущаващо земен, оставаш завинаги толкова високо, че всички ще преминем живота си, протегнали мечти да те заслужим!

Благодарим ти, че ни беляза с любовта си към живота! Благодарим ти, че ни зарази с лудостта си!

Благодарим ти, че ни учеше на екипност и партньорство в професия, в която всеки се изкушава да изпъкне, да е пръв, да е по-напред!

Благодарим ти, че преди да станеш професор, беше Академик по човекознание, човеколюбие и човещина! Благодарим ти за широтата, за свободата, за мащаба на смелото ти сърце! Благодарим ти за щедростта, за замаха, за смеха!

Благодарим ти, че ни научи на уважение и памет към твоите учители, към твоите състуденти и приятели! Благодарим ти, че ни покори с непосилната лекота на любовта и усмивката си!

Благодарим ти, че ни показа какво е диалогичност, дипломатичност и внимание към всеки!

Благодарим ти, че ни остави домашно, да напишем отговор на литературния въпрос: достоен ли съм да съм твой ученик?

Сбогом, Мастър! Прости ни! Обичаме те, Учителю!“

Снимка: БЛИЦ

Подобни статии

Top