Поход с лодки по Марица в Пловдив

Организаторите искат да припомнят, че реката някога е била плавателна

Демонстрационен поход с лодки по река Марица под надслов „Марица беше плавателна река и все още е“, ще се проведе тази вечер в Пловдив. Над 20 лодки ще се спуснат по реката от Околовръстното в района на Пазарджишко шосе, до моста на Адата, съобщи за DCNEWS Христо Гачков от Клуба по воден туризъм към Туристическо дружество „Еделвайс“ в Пловдив.

Клубът е основен организатор на похода с лодки, в който ще участват представители на асеновградския клуб по екстремни спортове Тритон Екстрийм, гости от Пазарджик и Туристическия информационен център в Смолян, а също и ветерани от туристическото дружество „Еделвайс“.

Най-различни лодки ще могат да видят във водите на реката тази вечер пловдивчани. Сред тях ще има единични и двойни лодки, подходящи за дълги и кратки плавания, както и за обучение на хора, които никога не са гребали с лодка. Така желаещите да участват, които нямат никакъв опит в гребането, ще могат да се включат.

Походът започва в 18.00 ч. и ще продължи около 3 часа.

От стартовата точка лодките ще преминат в своеобразно шествие, като в района на моста до Университета по хранителни технологии ще спрат за кратка почивка. След това участниците ще продължат и ще преминат под Пешеходния мост, моста на Панаира и ще стигнат до остров Адата, където ще направят обиколка, а после ще се приберат в базата на Клуба по воден туризъм в близост до производствената база на „Дунапак Родина“, обясни Христо Гачков.

„Основната ни цел е да напомним на пловдивчани, че река Марица е била плавателна някога и все още по нея може да се премине с лодка. Благодарим на Община Пловдив, която ни съдейства, за да осъществим този поход, който ще е една атракция за жителите на Пловдив“, допълни той.

Снимки: Христо Гачков

Подобни статии

Top