Поход в памет на Боян Петров

Издирването на алпиниста бе прекратено вчера

Приятели на алпиниста Боян Петров организират тази неделя поход в негова памет. Сборната точка е в квартал Княжево, а след това ще се достигне до местността Копитото на Витоша.

Това е всекидневният маршрут на Боян Петров.

Всеки желаещ да се включи в похода трябва да иде в 09:00 часа сутринта на 20 май (неделя) при бар „Шишарката“ – в началото на туристическата пътека към Копитото.

Издирването на Боян Петров бе прекратено вчера (16 май). Петров изчезна под връх Шиша Пангма в Хималаите на 3 май.

Алпинистът Боян Петров, към 2017 г. е българският височинен алпинист с най-много, общо 10, изкачени върхове над 8000 метра.

Боян е и зоолог, еколог и спелеолог, работи в Националния природонаучен музей при БАН в София. Бил е координатор на Центъра за изследване и защита на прилепите към Национален природонаучен музей. Работи като оценител на проекти в областта на биологичното разнообразие, управление и проучване на защитени територии и консултант на държавни институции, неправителствени организации, популярни списания и онлайн издания. Взима активно участие в кампании в подкрепа на опазването на защитените територии и биологичното разнообразие в България.

Боян Петров на два пъти се преборва рака. Има инсулинозависим диабет.

През 2008 г. при катерене в Алпите пада и чупи крак. На слизане от връх Гашербрум II през 2009 г. пък пропада в ледникова цепнатина, откъдето е изваден от група испански алпинисти.

През 2013 г. претърпява катастрофа с мотор и получава ново счупване на крак. След слизане от втория по големина връх на Земята – К2 или Чогори в базовия лагер получава диабетична хипогликемична криза и губи съзнание. Успява да се възстанови с помощта на полски алпинисти. Подобна криза преодолява и при успешното изкачване на Нанга Парбат през 2016 г., където предварително инструктираните от него алпинисти Феран Латоре и Елиас Милеру му помагат бързо да се върне към нормално състояние.

На 23 август 2016 г. по време на екологичен мониторинг по трасето на бъдещата Автомагистрала „Струма“ в Кресненския пролом е ударен от преминаващ лек автомобил. Получава счупвания на ребрата и крайниците, черепно-мозъчна травма с хематом и е хоспитализиран във Военномедицинска академия с опасност за живота.

Само няколко месеца по-късно той подновява тренировъчните си изкачвания.

Подобни статии

Top