Похвалихме се пред цяла България! Пловдив е първенец по „Монетесори“

Пловдив е първият град в страната, който въвел обучение по метода на Мария Монтесори в общинските детски градини.

Над 130 са обучените педагози, обхванати са над 750 деца и 500 родители по програмата за въвеждане на Монтесори педагогиката в общинските детски заведения на Пловдив. Успехите на града под тепетата в това направление представи заместник-кметът Стефан Стоянов по време на конференция под надслов „Творчески методи и Монтесори в българското образование – примери от практиката“. Форумът, провел се в София, събра участници от цялата страна, обсъдили добри практики по отношение на конкретни методи, които помагат на училището и детската градина да се превърнат в оживено и атрактивно пространство за децата и техните учители.

Пловдив е първият град в страната, който въвел обучение по метода на Мария Монтесори в общинските детски градини. От началото на учебната година стартира и първата яслена група, а през миналата година училище „Св. Св. Кирил и Методий“ бе първото, което даде начало на своя пилотен „Монтесори“ проект в класната стая с една паралелка първокласници. Основно училище „Антим I“ последва този пример и от началото на тази година може да се похвали със свой „Монтесори“.

„Основните приоритети в общинската ни политика по отношение на образованието са свързани с дигитализацията на учебния процес, проектите „Иновативни училища“, „Модернизация на образователния процес“, „Проектиране и изграждане на нови детски площадки и/или ремонти на съществуващи в общинските детски градини“, конкретизира Стоянов. Той не пропусна огромното значение на въвеждане платформите G-suite (Google приложения за образованието) и Office 365, обхванали 51 училища и 52 общински детски градини.

„Целта ни е да формираме устойчива Монтесори общност с прилагане на Монтесори педагогиката в различни възрастови групи – яслена група, детска градина и училище, като по този начин имаме завършен цикъл на обучение“, обясни още пловдивският зам.-кмет. В момента общо седем детски градини, две училища и една детска ясла са включени в програма „Монтесори“ в Пловдив. Над 130 са обучените педагози по програма на Нов български университет, която се реализира със сътрудничеството на Община Пловдив. Над 750 деца и ученици са обхванати по програмата. Статистиката сочи, че над 500 са обучените родители, които подкрепят и са партньори реализирането на програмата.

Подобни статии

Top