Поискаха оставката на съветник N 1 в Асеновград,заради липса на кворум Драгомир Геогриев остава

Първият вот на недоверие към председателя на общинския съвет в Асеновград Драгомир Георгиев

не успя и той остава на поста си. Поради липса на кворум предложението за прекратяване на правомощията му  не беше прието. Само 12 съветника от присъстващи общо 32-ма в залата гласуваха и пуснаха своите бюлетини.

Оставката на съветник N1 поискаха тримата съветници от Реформаторския блок в началото на заседанието. В мотивите за исканото предсрочно прекратяване на правомощията на Драгомир Георгиев, реформаторите изтъкнаха трайната и системна невъзможност той да изпълнява задълженията си. „ Г-н Георгиев трайно и упорито отказва да научи правилника”, подчерта от трибуната Паскал Терзиев от РБ.

„Няма заседание или комисия, в които председателят да е спазил правилата и да е водил без да допуска елементарни грешки.  Председателят е лицето на Общинския съвет. Надграждането се превърна в разграждане и обезличаване на най-ванжата институция в местното самоуправление”, заключи Терзиев.

В защита на колегата си от Реформаторския блок беше и изказването на Енко найденов от коалиция „БСП-АБВ, Екогласност”. „Функцията на председателя на Общинския съвет е да всява респект, да ръководи, като изпълнява правилника. Така институцията ще има тежест сред обществото, а сега нейната роля  е занижена.”

„Изборът на председател и искането на оставката му е политически въпрос”, каза председателят на ПП ГЕРБ Костадин Якоя. „Безпорно са важни качествата на един един човек, но независимо кой изпълнява тази политическа професия, трябва време да се научиш да я работиш.” Според Костадин Яков искането на оставка не е най-доброто решение и я определи,  като „крайна мярка”. Яков подчерта, че не са проведени и предварителни консултации на групите съветници при искането на оставка, затова ГЕРБ отказа да упражни правото си на вот и съветниците от групата не гласуваха.

До урната не отидоха и осемте местни депутати от ДПС, които аргументираха решението си с факта,че няма предложния за следващата кандидатура за поста.

Самият Драгомир Георгиев не скри, че съзира обикновено заяждане с него, макар да призна, че е имал грешки и пропуски при изпълнението на задълженията си.

“Все пак за мен бе чест да бъда ваш председател в последните 10 месеца”, обърна се той към залата преди тайното гласуване.

Драгомир Георгиев беше избран за председател на ОбС в Асеновград на извънредно заседание през декември миналата година.Тогава  той получи подкрепата на 18 от общинските съветници. Паскал Терзиев от групата на Реформаторите припомни факта и коментира, че  сега съветникът от „Народен съюз”  не е получил подкрепата на същите хора.

 

Подобни статии

Top