Поискаха решетки за мъжа, дал мотора на младежа с катастрофата край Горни Воден

Севдин Солаков предложил сам ключовете на мотора на момчето

Асеновградската районна прокуратура протестира освобождаването под гаранция от 2 000 лв. на мъжа, дал мотора си на 17-годишния Джем Кадир от Долни Воден. Припомняме, че на 22 май момчето блъсна с висока скорост 40-годишна жена, която изпадна в кома и се намира в болница.

Вчера Асеновградският районен съд пусна под гаранция 42-годишния Севдин Солаков и остави зад решетките 17-годишния Джем, въпреки че държавното обвинение настоя за постоянен арест и за собственика на мотоциклета.

Съдът е преценил, че може да се направи обосновано предположение, че Солаков е извършил престъпленията, в които е обвинен, но че няма опасност да се укрие, защото има постоянен адрес и е трудово ангажиран. Той обаче е привлечен като обвиняем за това, че е предоставил мотора на младежа, а също, че се е обадил на спешния телефон 112 с невярно повикване, че същото моторно превозно средство му е било отнето – престъпление по чл. 326 ал. 1 от НК.

В протеста на Районна прокуратура-Асеновград е отбелязано, че мъжът не е осъждан, но срещу него е била водена проверка. По настоящото досъдебно производство е установено, че Севдин Солаков се е познавал с Джем Кадир. Той е знаел, че 17-годишният младеж се интересува от мотоциклети. Двамата дори имали уговорка на 21.05.2020 г. да огледат друг мотор, към който Солаков е проявявал интерес за закупуване.

След като разбрал за тежкия инцидент, Солаков обявил мотора за откраднат на тел. 112

Установено е, че мъжът е предложил и подтикнал момчето да управлява мотоциклета „Хонда“ на 22 май 2020 г., като няколко пъти му е казал, че може да го „пробва“ и сам му е предал ключовете за него. Според протеста на прокуратурата, така той е създал необходимите предпоставки  да се стигне до тежкия пътен инцидент.

Освен това, след като разбрал, че момчето е катастрофирало и ударило 40-годишната жена, Солаков е направил опит да прикрие съпричастността си към извършеното престъпление против транспорта, като е извършил и друго – обадил се тел. 112 и подал неверен сигнал, за това, че му е бил отнет мотоциклета.

Заради това Районната прокуратура в Асеновград смята, че има опасност Солаков да извърши и друго престъпление, ако спрямо него не бъде взета мярка за неотклонение „задържане под стража“, уточняват от пресцентъра на прокуратурата.

Подобни статии

Top