Поканиха пловдивски хор в Русия, от МК отказаха финансиране

Вижте бюрокрацията, през която е преминал диригентът на Народен хор „Боряна“

Поканиха пловдивски народен хор в руския град Архангелск, но Министерство на културата отказа да финансира пътуването на състава. Това съобщи чрез отворено писмо до медиите диригентът на хора Николай Гурбанов. В писмото той описва бюрокрацията, с която се е сблъскал при молбата за финансиране на пътуването до културното ведомство.

Ето какво ни пише диригентът на пловдивския народен хор „Боряна“.

Казвам се Николай Гурбанов. Роден съм на 06 септември 1993 г. и се занимавам с българска народна музика. Завършил съм НГХНИ „Константин Преславски“ – град Варна (дн. СУ за ХНИ), а след това и магистратура в АМТИИ „проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, специалност „Дирижиране на народни състави“. В момента съм докторант и председател на Студентски съвет при АМТИИ-Пловдив, както и диригент на женски народен хор „Боряна“.

С настоящото искам да споделя с Вас нещо, с което според мен е важно обществото да бъде запознато, освен ако Вашата медия не служи на правителството или някоя политическа партия. Ще се радвам ако отразите моя сигнал и/или даже проведе и журналистическо разследване.

През месец февруари 2019 г. в Министерството на културата на Република България, пристига покана от Министерството на културата на Архангелска област – Северна Русия, адресирана до г-н Боил Банов – министър на културата на Р България. Съдържанието й описва желанието на ръководството на Държавния северноруски академичен народен хор и Министърът на културата на Архангелска област, конкретно женски народен хор „Боряна“ чийто диригент съм аз и народната певица Златка Ставрева, да вземат участие в юбилея на състава, който впрочем е сред най-старите действащи народни хорове в света. Освен участието ни в празника, от нас се изисква и представяне на самостоятелен концерт на народния хор, в Министерството на културата в град Архангелск.

На 24 април 2019 г. получавам на личната си електронна поща e-mail от г-жа Антоанета Димитрова – главен експерт в Министерството на културата. Това, което ми направи особено впечателение е фактът, че г-жа Димитрова е експерт в отдел „Регионални дейности“ в министерството … При положение, че това е международен въпрос, в Министерство на културата има отдел „Международно сътрудничество“ и дирекция „Връзки с обществеността и протокол“. Съдържанието на e-mail-а е следното:

„Уважаеми господин Гурбанов,

В Министерство на културата беше получено писмо от художествения ръководител и директора на Северноруският народен хор,  с покана за Вашето участие в провеждането на празника „Большие поморские посиделки“, който ще се проведе на 16 декември 2019 г. на сцената на Арахангелския драматичен театър.

Интересуваме се дали вече сте уведомени за мероприятието и дали имате покана?

 Очакваме Вашият отговор.

 Антоанета Димитрова – Главен експерт в отдел „Регионални дейности“

Дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности“

Министерство на културата“

Моят отговор е изпратен на същата дата, 30 минути по-късно:

„Уважаема госпожо Димитрова,

 преди около един месец получих покана за участие на ръководения от мен женски народен хор „Боряна“, от ръководството на Северноруския народен хор.

С настоящото потвърждавам, че с удоволствие ще подготвим необходимата художествено-творческа програма и съм убеден в подобаващото представяне на страната ни.

Единственото ми опасение е, че без помощта на Министерство на културата няма да успеем да осигурим двупосочен билет за осемнадесет души.

Силно се надявам, че ще ни подкрепите!

 С УВАЖЕНИЕ,

НИКОЛАЙ ГУРБАНОВ“

1 2 3

Подобни статии

Top