Показаха атрактивните химични опити по повод деня на вода (СНИМКИ)

Над  500 деца от 16 пловдивски училища отпразнуваха по традиция Световния ден на водата – 22 март

Учениците с ентусиазъм демонстрираха свои творби, изработени специално за празника. На обособени за целта места, всяко училище изложи картините, моделите, плакатите и скулптурите на своите талантливи ученици. Макети с планини, реки, морета и фонтани с течаща вода можеха да се видят сред сръчно осъществените идеи. Произведенията съдържаха съвети и примери за екологосъобразни решения на водните проблеми.  Особено впечатление направиха моделите на кръговрата на водата и екологичните идеи на младежите за пречистване и устойчиво използване на водата. Пречиствателни станции, собственоръчно изработена „Червена книга“, модел на мечтаната река Марица, изработен от рециклирани материали бяха сред запомнящите се експонати.

Колорит внесоха атрактивните химични опити с вода, демонстрирани от експерти от Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда. Младите еколози с радост получиха малки живи рибки като специален подарък за празника, осигурен от Института по рибарство и аквакултури.

Акцентът на Световния ден на водата през 2018 г. е „Природата за водата“, насочен към прилагане на природосъобразни решения за справяне с предизвикателствата, пред които сме изправени през ХХІ век.  Младежките музикално-танцови изпълнения изпъстриха веселия празник. Облечени като водни капчици деца бяха талисманите на тържеството – всеки от участниците си направи снимка с тях.

Организатори на хепънинга бяха Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, община Пловдив, „ВиК“ ЕООД и РИОСВ – Пловдив. Техни представители поздравиха младите природолюбители, събрани в спортната зала на СУ „Св. Патриарх Евтимий“.

 

Подобни статии

Top