Показаха новия робот за дезинфекция в УМБАЛ "Св. Георги" (СНИМКИ) - DC news

Показаха новия робот за дезинфекция в УМБАЛ „Св. Георги“ (СНИМКИ)

Дезинфекцира стандартна болнична стая за 15 минути

УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив вече разполага с робот срещу COVID-19. Машината е една от 200 робота, закупени от Европейската комисия за 200 млн. евро и е първата, дарена на болница в България.

Роботът почиства и дезинфекцира болнични помещения без човешка намеса, като това е изключително полезно за COVID-отделения. Машината започва денонощна работа в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение (КАИЛ) в най-голямата болница в Южна България.

Роботът е произведен в Дания,  а общата стойност на поръчката е 12 милиона евро. Той идва в Пловдив, след като от УМБАЛ „Св. Георги“ са кандидатствали пред ЕК и са отговорили на необходимите условия.

Роботизираната техника може да дезинфекцира помещения срещу COVID-19, като ефективността й е 100%. Тя работи и с UV лъчи и е оборудвана със сензори, които засичат дали в помещението има хора. Роботът спира работа, ако разбере, че в помещението има човек. Той може да дезинфекцира помещенията и срещу други вируси и патогени. От болницата съобщиха, че по този начин ще се сведат до минимум вътреболничните инфекции.

Днес на представянето на новата техника присъстваха ръководителят на представителството на Европейската комисия у нас Цветан Кюланов, представители на здравното министерство, датското посолство и фирмата доставчик.

От фирмата – датската компания UVD robots, обясниха, че гаранцията на робота е две години. С едно зареждане той дезинфекцира над 18 стаи, като стандартна болнична стая се дезинфекцира с UV-лъчи за 15 минути.

Подобни статии

Top