Показаха трите автобуса, оборудвани с различни системи за електронно таксуване в Пловдив (СНИМКИ/ВИДЕО)

Община Пловдив надгражда електронно-билетната система в градския транспорт.

Новите начини, които ще се внедрят за разплащане, са банкова карта, транспортна карта, мобилно приложение, хартиен билет. Това стана ясно по време на презентацията, която направи пред кмета Здравко Димитров и журналисти ресорният заместник-кмет Тодор Чонов.

„Целта ни е да имаме удобен, редовен градски транспорт, безопасен за гражданите“, посочи кметът Здравко Димитров. Според него новата електронно-билетна система ще направи Община Пловдив по-гъвкава,  и на следващ етап има идея за надграждане на системата чрез интегриране закупуването на билетите за автобус с тези за Синя зона, паркингите, електрическите автомобили и тротинетките, музеите и т.н., с което да се реализира Пловдив като град на бъдещето.

Обикновените кредитни или дебитни карта, издадени от всяка една банка, могат да бъдат разплащателно средство, което само се допира до валидатора. Същото се отнася и за транспортната карта. Разликата при вторите е, че първоначално се издават на съответното гише, а всеки пътник ще има профил със снимка, име и адрес. След това картата ще може да се зарежда с пари – онлайн, чрез мобилното приложение/електронно банкиране, на каса, ТВМ или чрез така наречените електронни портфейли. Всяка карта ще бъде със свой уникален номер. При загубване информацията се пази в базата данни и може да се възстанови при издаване на новата пластика.

Дистанционното презареждане на карти важи и за тези с преференция – за учащи и пенсионери, по този начин отпада струпването на много хора на гише всеки месец, обясниха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“.

Специално мобилно приложение и доближаване на телефона до валидатора, дава възможност за четене на QR код на електронния билет, който преди това е закупен.

„Що се отнася за четвъртия начин, то това е хартиеният билет, който се купува от шофьора, който ще разполага със специална конзола, касов апарат, но това ще е в краен случай, ако човек не разполага с мобилен телефон, банкова или транспортна карта“, коментира заместник-кметът по транспорта.

1 2

Подобни статии

Top