Показват „Другите реалности“ на художника Николай Атанасов - DC news

Показват „Другите реалности“ на художника Николай Атанасов

В галерия – музей „Филипополис“ предстои откриване на изложба-живопис „Другите реалности“ на художника Николай Атанасов.

Той е роден в Плевен 1968.

Завършва индустриален дизайн в ССХУ-Казанлък, след което учи техники на старите майстори и живопис 4 години под наставлението на Михаил Камберов, което определя творческият му път в живописта. През 1998 се установява в САЩ, за период от 15-16 години прави множество изложби в Америка и по света. Завръщането в родината е особен сакрален момент, а установяването в Пловдив е заради магнетизма на града…

Творчеството на Николай Атанасов е обособено от много автори, но Търнър определено въздейства с вътрешната светлина върху него.

Стилът, в който работи е негово откритие. Първоначалната идея се реализира, чрез смесване на старите майстори с модерното изкуство, към това добавя рисунъчен детайл извлечен от изображенията, които се откриват в чашите с кафе. Стилът е наречен “Фраграментарна Реалност“, защото вътре се откриват смесени изображения на хора, животни пейзажи, като в сън. Темите се редуват от апокалиптично библейски до пасторални.

Идеята е попадaйки в картината човек да търси и преоткрива, a разказа да не свършва. Н. Атанасов желае да разказва истории-романи и те да бъдат разгърнати по възможен безвремеви контрол, където пространствата и измеренията се преплитат при различна светлина. В отделен период от време се разкриват нови и нови образи  и картината става различна, така че зрителя става участник в творческият процес, когато открие нещата, за които художникът не е подозирал …Идеята, която особено вълнува художника е “Светлината която се явява отвътре навън, там е връзката между материалния и духовния свят“ от древността това обединяване на двата свята се нарича “Unus-mundus“.

Творческата биография на Николай Атанасов започва още от училище, за да продължи през целият му път на художник. От изложби през Плевен, Варна, София и Пловдив, Сан Франциско, Калифорния, Ню Йорк, множество градове в САЩ, Биенале във Флоренция, Италия, международни изложби в Берлин, Германия, Скопие Македония, Сеул, Южна Корея и др.Участия и изложби в интернет галерии, множество награди и публикации в списания за изкуство.

Понастоящем Николай живее и работи в Пловдив и има постоянни изложби на свои картини в галерии в Сан Франциско, Калифорния.

 

Top