Показват историята на романа „Под игото“ в изложба в НБ “Иван Вазов“

По повод 170-годишнината от рождението на Иван Вазов НБ “Иван Вазов“  набеляза редица инициативи, посветени  на своя патрон.

През 2020 г. се навършват 170 години от рождението на Иван Вазов. Времето от 1880 до 1886 г. Патриарха на българската литература прекарва в Пловдив. Това е  един от най-активните и силни негови периоди – депутат е в Областното народно събрание на Източна Румелия, председател е  на Пловдивското научно книжовно дружество, издава списание „Наука“, заедно с Константин Величков редактират вестник „Народний глас“, издават първото чисто литературно списание „Зора“ и книгата „Българска христоматия“, чрез която запознават читателите със сто наши и чужди автори…

В Пловдив Вазов пише „Епопея на забравените“, „Немили-недраги“, „Чичовци“, стихотворенията „Българският език“, „Новото гробище на Сливница“, разказът „Иде ли?“ и др. Неслучайно Народната библиотека в Пловдив носи неговото име.

По повод 170-годишнината от рождението на Иван Вазов НБ “Иван Вазов“  набеляза редица инициативи, посветени  на своя патрон.

Началото се поставя с експонирането на изложба, посветена на най-четената българска книга – романа „Под игото“. Тя е създадена през 2019 г. по повод 125-годишнината от написването му и е любезно предоставена на библиотеката от Къща музей „Иван Вазов“ – Сопот. Изложбата съдържа 15 табла и проследява творческата история на романа, показва различни издания, представя прототипите на героите и т.н. Цитирани са книги и статии на литературни критици и познавачи на творчеството на Иван Вазов. Подредбата на таблата е тематична и има своя логика.

Изложбата ще може да бъде видяна от 9 до 30 юни 2020 г. във фоайе Изкуствотека на втория етаж на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив.

 

Подобни статии

Top