Показват оригинална тракийска носия на над 100 години на Народния събор на Лаута (ВИДЕО)

Над 4000 участници се очакват тази година на събора в „Тракия“

За шеста поредна година в парк „Лаута“ ще се проведе традиционният вече „Народен събор“ – Пловдив. На 5 и 6 юни магията на българския фолклор и традиции отново ще завладее най-големия парк под тепетата.

Тази година съборът ще събере много повече народни състави, танцови и гайдарски групи, както и изпълнители на народни песни от цялатас трана, отколкото досега. Над 4000 ще са само участниците в събора, а посетителите ще бъдат много повече, съобщиха кметът на пловдивския район „Тракия“ Костадин Димитров, който е сред инициаторите на събора и организаторите от „Ясмина“ ЕООД Димитър и Петя Михови.

„Много от пловдивчани идват именно в парка да чуят народна песен. Моята риза с шевиците само на днешния ден я слагам, както и много други българи, които имат в гардебора си поне една такава риза. И е радостно, когато имаме повод да ги извадим, да си припомним традициите. Защото това ще ни запази като нация и като народ“, каза пред журналисти днес Димитров.

„Въпреки тежката последна година имахме не повече от два месеца да съберем всички състави и да направи цялата организация и се надявам да се получи прекрасно събитие“, посочи Димитър Михов.

Народни цени на скарата и бирата обещават организаторите

Той разказа, че освен да се порадват на народна музика и хора, като на всеки събор посетителите ще могат да хапнат традиционните кебапчета, кюфтета и българска скара, да вдигнат наздравица с халба бира и да се видят с приятели. Цените са поносими – кебапчето ще струва лев и 50 ст., а бирата ще е по 2,50.

Тази година в събитието участват много гайдарски състави, а също – ансамблите „Тракия“, „Дилянка“, „Седенчица“, студентски танцов ансамбъл „Пълдин“, ще има концерти на сестри Гиневи и оркестър „Тракийско настроение“ и в двете вечери на събора.

Голяма ще бъде занаятчийската улица, ще бъдат представени много автентични занаяти, допълни Петя Михова.

Безплатни уроци по народни танци за малки и големи от танцов клуб и театър „PоstArt“

Хореографите от танцов клуб и театър „PоstArt“  организират безплатни уроци по народни танци за малки и големи, а децата ще могат да се научат да свирят на гайда и тъпан съвсем безплатно.

„Аз и моите колеги ще покажем дузина автентични народни хора през двата дни. Уроците за деца ще приключат с нещо много атрактивно, съчетаващо модерното с фолклора, който е неизменна част от нашата история. А ние сме от хората, които освен че го ценим, го развиваме и поддържаме през годините“, обясни създателят на танцов клуб и театър „PоstArt“.

Той съобщи също, че в един от двата дни ще демонстрират автентична фолклорна носия от Старозагорския край, която е над 100 години и има колекционерска стойност. Тази носия ще бъде сравнена с друга, малко по-съвременна, на около 30 години, за да се видят разликите в шевици, материали, изработка и цветове. Автентичната носия е предоставена от колекционери, като има възможност някой от посетителите на фестивала да се сдобие с нея.

„Чакаме ви в събота и неделя от 10.00 ч. сутринта до 23.00 ч. вечерта“, покани всички Димитър Михов. Той беше категоричен, че са взети всякакви противоепидемични мерки по време на събитието.

Специално за фестивала е организирана хоротека на открито в двата дни. Ще има също възстановки, изложби и други изненади.

Осигурена е възможност за паркиране на автомобилите на посетителите на специални паркинги и в дясната лента на бул. „Санкт Петербург“. Както всяка година, така и тази, полицията ще осигурява реда по време на паркирането и събора, добави кметът Костадин Димитров. Той призова водачите на автомобили да преминават с много внимание и ниска скорост по булеварда, за да не се стига до тежки инциденти.

Подобни статии

Top