Показват за първи път у нас изложбата „В сърцето на София“ в Пловдив

Изложбата „В сърцето на София“ гостува в Европейската столица на културата’ 2019

Изложбата „В сърцето на София“ ще бъде открита днес от 18:00 часа в Изложбена зала „2019“ на ул. „Гладстон“ №32.

Подготвена от екип на Софийска градска художествена галерия за 140-та годишнина от обявяването на София за столица на България, експозицията ще бъде показана за първи пред българска публика, след като беше представена в културните ни институти в Прага, Виена и Лондон. Сега тя пристига за среща с гражданите на Европейската столица на културата’ 2019.

Изложбата представя отразеното в творбите на известни български художници архитектурното наследство в съвременния образ на София. То свидетелства за яркото присъствие на европейски архитекти в страната, както и на български специалисти, голямата част от които са получили своето професионално образование в Чехия, Австрия, Италия, Германия.

Подбраните за пътуващата експозиция творби са на изтъкнати майстори на четката като Никола Танев, Найден Петков, Цанко Лавренов, Александър Стаменов, Деню Чоканов, Владимир Кавалджиев, Тодор Хаджиниколов и др. Сред увековечените в платната им архитектурни паметници са Народното събрание, Паметникът „Цар Освободител”, Народният театър „Иван Вазов”, Орлов мост, Софийският университет, Баня Баши джамия, Софийската синагога, средновековните емблеми на града – църквата „Света София” и ротондата „Свети Георги”.

1 2

Подобни статии

Top