Покупката на зала "Строител" остава за следваща сесия (ВИДЕО) - DC news

Покупката на зала „Строител“ остава за следваща сесия (ВИДЕО)

ГЕРБ гласува против санирането на бившия Партиен дом

Предложението на кмета Здравко Димитров за придобиване на зала “Строител”  за 4,9 млн. лева бе оттеглено от дневния ред на днешната сесия и остава за следващата. Това стана ясно в началото на заседанието, докато съветниците обсъждаха дневния ред.

Предложението точката да се отложи, бе дадено от Владимир Кисьов от ВМРо, който поиска тя да бъде разгледана в детайли, за да се разсеят всички съмнения, че сделката е неизгодна за общината. Той бе подкрепен от всички съветници.

Вчера от сдружението „Спаси Пловдив“ заявиха, че предложението е скандално и сутринта дойдоха в залата на местния парламент. Според представителите на сдружението цената за залата е твърде висока, при положение, че земята е общинска и сделката има цит.: „вкус на корупция“.

Днес при обсъждането дали точката да бъде оттеглена зам.-кметът Величко Родопски обясни, че парите ще се плащат в две бюджетни години, а клубовете, които ще ползват залата, изцяло ще поемат разходите по ремонта и поддръжката. Преди седмица пък кметът Здравко Димитров каза, че залата ще бъде предоставена на ВК „Марица“.

На въпрос на DCNEWS Родопски отговори, че общината няма да плаща за ремонта, а само ще откупи залата, която в момента е в окаяно състояние. По думите му покупката ще е с прилежащите територии наоколо. Той допълни, че от спортните клубове, на които ще бъде предоставено спортното съоръжение, ще направят ремонта със свои собствени средства в размер на около 2 млн. лв.

Оттеглена бе и точката за преразпределение на неусвоената сума от заема от Фонд за устойчиви градове, която беше предвидена за пробива под Водната палата. Предложението на кмета Здравко Димитров беше оставащите от сумата средства в размер на 4 900 000 лв., да се използват за индексация на дейностите по проекта „Модър-Царевец“ и ремонтите на бул. „Хаджи Димитър“ и на ул. „Царевец“.

На сесията бе отхвърлено също предложението на администрацията да се въведе нова услуга – денонощни служебни абонаменти за паркиране в „Синя зона“ в Пловдив. Идеята бе на шефа на ОП “Паркиране и репатриране” Ненко Калакунов, като месечната такса бе 360 лева. От ГЕРБ обаче се обявиха против предложението с мотива, че паркирането за 24 часа на фирми ще лиши голям брой граждани, които живеят в синя зона, от право да паркират пред домовете си. Подобна позиция изказаха преди дни и от партия КОД.

Без това предложение за изменение на Наредбата за местните такси и услуги, тя бе приета от съветниците. Според изменението й част от месечните такси се увеличават между 5 и 15%. Поскъпват сватбите, някои от разходите за погребения, разрешението таксиметров превоз, услугите на Зооветеринарния комплекс., та дори и някои от билетите на пловдивските музеи.

Не мина и предложението общината да кандидатства пред европейските програми за малко над 6 млн. лв. за саниране на бившия партиен дом, където се помещава голяма част от администрацията. Съветниците от ГЕРБ обаче се обявиха срещу това, макар председателят на групата Йордан Илиев да се изрази доста витиевато, мотивирайки се с последователната политика на партията през годините и гласуваното преди години решение на мястото на 12-етажната сграда да се изгради нова Опера.

Не получи достатъчно гласове и предложението сграда на гърба на СУ „Любен Каравелов“ да смени статута си от публична в частна общинска собственост. Отхвърлен бе дори и годишния отчет за миналата година за изпълнение на Програмата за подобряване на качеството на атмосферния въздух в Пловдив.

Подобни статии

Top