„Полъх от Изток“ показва съвременно японско изкуство

В Пловдив за първи път ще се покаже толкова мащабна японска колекция

Изложбата „Полъх от Изток“ е експозиция представяща съвременно японско изкуство от различни райони на Япония в многообразни стилове и техники.

В Пловдив за първи път ще се покаже толкова мащабна японска колекция в рамките на юбилейните японски културни дни. 26 съвременни автори представят стиловото разнообразие в японските визуални изкуства.

Доминиращи са произведенията с минималистична визия, лаконичност и чистата, характерни за Япония.

Тази тенденция и чувствителност идват от Дзен Будизма съчетан с преклонението на японеца към природата. Съзерцанието и символизма са заложени в усещането за тишина и въздух в повечето от произведенията.

Има и творби повлияни от съвременната урбанизация и нахлуващи технологии, които са контрапункт на доминиращите естетизирани произведения.

Организаторите в лицето на АМАТЕРАС фондация и организация NEXUS имат амбицията тази колекция от произведения да представи един непоказван формат изложба на българската публика в годината на трите големи годишнини между двете държави.

Резонанс е най-голямата частна галерия в Пловдив, която специално покани организаторите да представят японско съвременно изкуство в галерийното си пространство в титулната година, когато Пловдив е и културна столица на Европа.

Изложбата цели да покаже произведения от японски артисти, непоказвани в Пловдив и само някои от тях са били представяни в България. През годините галерия Резонанс е иницирала проекти, в които са участвали  много чуждестранни автори, но сега за първи път ще покаже гостуваща японска изложба с такова разнообразие в стилистиката.

Ключови произведения са в течението Минимал арт, характерно за съвременното изкуство, в което артистите представят характерната японска естетика, притежаваща фино чувство за баланс.

Проектът предвижда да присъстват автори, които да направят демонстрации и уъркшопи като съпътстващи събития към изложбата в деня на откриването ѝ.

Пловдив е известен с артистичния си живот и събитието ще намери много нова публика и почитатели от различни бизнес и културни кръгове, професионалисти, любители и широка публика.

Подобни статии

Top