Полезни правила за бременните

3. Как да стоите правилно

Ако бременната жена е принудена да стои права продължително време, това способства за застояването на кръвта и течностите в краката, а това предизвиква отоци и варикозно разширяване на вените.

Бъдещата майка трябва периодично да си почива и да сяда на стол като поставя краката върху друго по-ниско столче. По този начин кръвообръщението се подобрява, а гърбът се отпуска.

Ако не можете да седнете, намерете най-удобното за вас положение на тялото и раздвижвайте периодично мускулите – свийте пръстите на краката, а след това ги отпуснете, изправете се на пръсти и преместете теглото си от единия крак върху другия.

4. Как да седите правилно

Когато седите, трябва да сте опрели гърба си на облегалката на стола и ако е необходимо, можете да поставите малка възглавница на нивото на бъбреците. Ако работите седнали, добре е от време на време да прекъсвате работа и да повървите. Ходенето подобрява кръвообращението и предпазва от хемороиди.

5. Как да вървите правилно

Бременната жена трябва редовно да си прави разходки. Те тонизират мускулите на краката, предпазват от образуването на варикозни вени, укрепват мускулите на коремната кухина.
Ако почувствате умора, седнете на най-близката пейка и си починете 5-10 минути. Ако нямате възможност да се разхождате в парк, изберете си улица с по-малко движение, за да не дишате замърсения въздух. Трябва да вървите изправени с леко отпуснати рамене. За разходките си изберете удобни обувки с нисък ток и дебела подметка.

6. Как да пътувате правилно

Ако трябва да пътувате например с влак, не забравяйте, че е вредно да седите с часове на едно място. Станете и се поразходете из вагона, за да стимулирате кръвообращението.

Използването на автобуса няма да причини вреда нито на вас, нито на бебето. За предпочитане е да пътувате седнали, за да не изгубите равновесиеи да паднете, затова не се стеснявайте да помолите да ви отстъпят място.

Помислете за здравето си. В автомобила можете да заемете удобно за вас положение и дори да полегнете. Ако сте се уморили, спрете, излезте от колата и се поразтъпчете.

Източник: zdrave.bg
1 2

Подобни статии

Top