Политическият анализатор Руси Чернев влиза в битката за Пловдив - DC news

Политическият анализатор Руси Чернев влиза в битката за Пловдив

Кандидатът за кмет представи официално инициативния си комитет и програмата за управление на арената на Римския стадион в присъствието на съмишленици и приятели

Политическият анализатор и дългогодишен главен редактор на вестник „Марица“ Руси Чернев влезе официално в предизборната кампания за кметския пост на Пловдив. Той представи визията си за бъдещето на общината пред десетки съмишленици и граждани на Римския стадион снощи. Зад него застанаха и членовете на Инициативния му комитет – 50 изявени интелектуалци, учители, спортисти, треньори, бизнесмени, мениджъри, художници, музиканти, журналисти, писатели и експерти.

„Кандидатирам се за кмет на Пловдив! Готов съм да бъда вашия гладиатор в битката срещу партийните велможи и политическите брокери, които от години дърпат конците в Пловдив и не водят града към добро“, заяви в обръщението си към пловдивчани Руси Чернев. По думите му като журналист винаги е бил коректив на местната власт и политическото статукво, но това не е достатъчно, за да промени модела на управление в града под тепетата. Той сподели емоционално: „Вярвам, че усилието си струва, защото Пловдив заслужава всеки от нас. Длъжници сме на този град, в който сме родени и сме станали това, което сме днес“.

Чернев очерта големите предизвикателства пред града – презастрояването, задръстванията, разкопаните улици и разбитите тротоари. По думите му местната власт от години не прави нищо, за да постави ясни правила и да въведе ред в строителството, за да не се превърне Пловдив в гето от бетон.

Руси Чернев представи и своя екип от съмишленици, за които политиката не е цел, а инструмент да се пребори мълчаливото политическо статукво в Общинския съвет на Пловдив. „Наложително е да започнем истински дебат за Пловдив и в него да участваме всички – будните граждани, експертите, урбанистите, професионалистите, обществениците. Този диалог ще водим честно в името на децата и бъдещето на Пловдив. А когато постигнем разбирателство за един нов обществен договор, всички заедно ще положим усилия, за да постигнем мечтите си“, заяви още в обръщението си кандидатът за кмет.

Представянето му продължи с видеоретроспекция на пътя на развитието и израстването на Руси Чернев в снимки –  от началното училище и гимназията през казармата до редакторския стол в „Марица“.

„Пред вас е един достоен човек. Приятели ме питат дали е читав. Да, читав е. Влизайки в политиката, му пожелаваме да остане такъв. А ние сме тук, за да му помогнем да полети“, заяви неговата съученичка от „Лиляна Димитрова“ инж. Ирина Минчева.

Топадвокатът Стефан Левашки, който е приятел на Руси от казармата и част от Инициативния комитет за издигането му, сподели: „Руси е невероятно интелигентен човек. Запозна ме с много автори и книги. Той е честен, свестен и известен. Смятам, че е достоен кандидат и би се справил с управлението на нашия град“.

„Той е рус и синеок, не е Ръсел Кроу, но е друг гладиатор, който ще се бори за по-добър Пловдив“, каза журналистката Илияна Караланова, която също е част от Инициативния комитет.

Председателят на Камарата на строителите Пламен Иванов посочи, че познава отлично Руси като истински професионалист на редакторския стол и журналистическия небосклон. „Сравнително трудно се доверявам след толкова години опит и разочарования, но на Руси повярвах, надявам се и другите да го направят“, коментира той.

Семпай Ганчо Ганев, който е инструктор по бойна подготовка на бойците от Съвместното командване на специалните сили в Пловдив сподели: „Когато сме заедно с него, нещата се получават. Радвам се, че мога да го подкрепя в това начинание. Искам той да е нашият водач“, каза Ганев.

Преподавателят по философия Иван Ананиев определи Руси като човек на високите цели, но и реалист, готов управленец. „Той е успял човек и е запазил идеализма в себе си, запазил е безкористното си отношение. Винаги съм имал невероятна подкрепа от него в годините и знам, че е човек, на когото винаги мога да разчитам“.

На големият екран на сцената бяха изписани основните точки на програмата на кандидата за кмет, които са представени и в печатното издание, чието заглавие е и слоганът на кампанията: „Ти можеш“.

Руси Чернев при представянето им сподели, че е единственият кандидат, който ходи пеша в Пловдив и познава града, всяка улица, всеки квартал.

Според него следващото управление на града трябва да се съсредоточи в решаването на следните проблеми:

1. Край на презастрояването.

2. Ред в трафика.

3. Редовен и удобен обществен транспорт.

4. Удобни улици и тротоари.

5. Паркомясто за всеки автомобил.

6. Парк на 10 минути от дома.

7. Сигурност и ред.

8. Реформа на общинските дружества и предприятия.

9. Електронна Община и открито управление.

10. Място в яслите и градините за всяко дете.

11. Пари има за всичко, ако не се краде.

12. Пловдив – център на агломерация.

„Никога няма да поставя интересите на една група хора пред тези на множеството. Програмата ми е от 12 точки и искам вашата подкрепа за нея. Дайте вот за една истинския визия за това в какъв град трябва да живее и какъв ще го оставим за децата си“, бе категоричен Чернев.

Официалното представяне на кандидата за кмет бе съпроводено от прекрасните изпълнения на Василена Караманлиева под китарния съпровод на Николай Бобчев.

Събитието завърши с блестящо изпълнение на детето чудо от Пловдив – Елизабет Амбарцумян, която разтуптя сърцата на присъстващите с вечната песен на Емил Димитров – „Моя страна, моя България“.

Top