Полицаи, огнеборци и спасители с атракции за най-малките на фестивала "С деца на тепе" - DC news

Полицаи, огнеборци и спасители с атракции за най-малките на фестивала „С деца на тепе“

По традиция фестът ще се проведе на Бунарджика на 10 септември

Полицаи, огнеборци и спасители ще се включат в атрактивния образователен фестивал „С деца на тепе“, който ще се проведе на 10 септември. Фестът се провежда за трета година на Бунарджика, като домакини са район „Централен“ и община Пловдив.

Повече от 40 локации ще има на централната алея  на Бунарджика, като сред участниците са Етнографския и Природонаучния музей в Пловдив, различни неправителствени организации, пожарната и полицията.

Две сцени ще има фестивалът. Основната ще е разположена в пространството пред паметника на Васил Левски. Там ще има над тричасова музикална програма и голяма томбола с над 60 награди  за присъстващите, обясни на пресконференция Десислава Десева, която е част от екипа на фондация „С деца на тепе“, основен организатор на събитието. Ще има още една сцена, на която ще се провеждат тренировки и дейности на открито.

Фестивалът стартира от 10:00 в съботния ден. В него ще могат да участват деца на възраст от 3 до 13 години, придружени от техните родители. Целта е да всички жители на Пловдив, включително и най-малките, да са активни дори и на микро ниво – вкъщи. „Искаме да активизираме децата и да събудим любопитството им“, поясни Десева.

„Идеята ни е фестивалът да не е комерсиален, а да е един голям празник за децата“, категоричен беше кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Сред най-интересните инициативи са работилници „Рециклиране“,  „Открий ме в джунглата“ – опознавателна обиколка на тепето,  актьорски уъркшоп, лекция по темата „по-малко екран за децата“, открита тренировка по Да Дао и даване на първа помощ, занимания за подобряване паметта на децата, сглобяване на играчки и много други.

Голяма атракция за малчуганите ще са представители на полицията и пожарната. Те ще им разкажат повече за пътната безопасност, а също как да реагират при бедствия, аварии и различни ситуации. Огнеборците ще научат децата как да си избират пожарогасител, а също как да реагират, ако се наложи да спасяват някой във водата. Спасителите от сектор СОД в РДПБЗН-Пловдив ще занесат на тепето спасителни жилетки, надуваеми лодки и др. пособия, като се надяват всичко това да е забавно за малчуганите.

За любителите на музиката и танците ще има програма с народни танци, импро театър, музикални изпълнения на китара от деца, корейски, модерни и тик-ток танци, художествена гимнастика и други. Участие ще вземат Y&M Melodic Project – Милен Димитров и Йоана, арт център “Алехандро”, група “Knock Out”, както и “Арт Войс Център” .

Подобни статии

Top